MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Październik przyniósł spadek spożycia owoców i warzyw

4 listopada 2024
Październik przyniósł spadek spożycia owoców i warzyw

Które warzywa jedliśmy w październiku? - Kantar Polska


Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar wymienia ziemniaki, pomidory i cebulę. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl

polska smakuje_pasek (1).jpg
Badanie zrealizował Kantar Polska w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Celem realizacji projektu „Core Team” jest wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów, w wyniku stałej edukacji konsumentów.

Konsumpcja warzyw w październiku

Najpopularniejszymi warzywami były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje aż 96% Polek i Polaków a tuż za nimi plasują się pomidory - 93%.
KANTAR Październik 2024_warzywa (3).png
Na trzecim miejscu znalazła się cebula, którą jadło 86% badanych. Dalej marchew, której spożycie w tygodniu poprzedzającym badanie deklarowało 84% Polaków, oraz ogórki - 83%.
Na kolejnych miejscach swoistego rankingu popularności znajdują się: papryka (64%), kapusta (61%) i pieczarki (50%). Blisko połowa Polaków, deklarowała spożywanie kalafiora (48%). Wysokie jest także spożycie cukinii (37%).
 
 
 
 
 
 
 
Porównując do poprzedniego pomiaru - w sierpniu 2024, czy do poprzedniego roku – września 2023, spożycie warzyw jest na nieco niższym poziomie. Spadek spożycia takich warzyw jak papryka, cebula, kapusta, cukinia, ogórek jest porównywalny ze spadkiem sprzedaży detalicznej we wrześniu.

Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania wspierają promotorów zwiększenia konsumpcji i zmiany nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

Badanie zrealizowano w dniach 11-16 października 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).


Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg
paski_logotypy_2024_11.jpg

#Fundusze Promocji 

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.

Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę