Pasze dla drobiu na bazie białka owadów są już dozwolone w USA. Także UE skłania się do autoryzacji tego rodzaju komponentów. Co ciekawe, w krajach afrykańskich trwają zaawansowane prace na ten sam temat. W projekty badawcze zaangażowały się o środki naukowe współpracując z sektorem komercyjnym.
Innowacyjne pomysły cieszą się dużym zainteresowaniem lokalnych inwestorów. Projekt konsultowano już z urzędnikami z Ugandy i Kenii odpowiedzialnymi za regulacje prawne w tym zakresie. W obu państwach przyjęto komercjalizację stosowania owadów w paszach dla zwierząt.
Szacuje się, że wykorzystanie owadów, zmniejszy koszty białka w produkcji pasz, o co najmniej 25 – 37,5 proc. Deficyt surowców paszowych i wysokie koszty pasz istotnie ograniczają rozwój drobiarstwa na skalę przemysłową w Afryce dlatego w opinii zainteresowanych owady wydają się być właściwą opcją dla przyszłości drobiarstwa na tym kontynencie.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz