Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pandemia przyspieszyła spadkową fazę cyklu na rynku mleka

23 czerwca 2020
Pandemia przyspieszyła spadkową fazę cyklu na rynku mleka

Zrealizował się nasz scenariusz z marca br. zgodnie z którym pandemia COVID-19 doprowadzi do wystąpienia problemów logistycznych, utworzenia się zatorów w łańcuchach dostaw i ograniczy międzynarodowy handel produktami mlecznymi, a to z kolei będzie oddziaływało w kierunku spadku cen w regionach charakteryzujących się nadwyżkami w produkcji mleczarskiej.

Spadek cen w UE ma szeroki zakres i obserwowany jest w przypadku wszystkich głównych produktów mlecznych. Najsilniej obniżają się ceny masła oraz odtłuszczonego mleka w proszku, czyli produktów, które umożliwiają przechowywanie tłuszczu mlecznego i białka w warunkach problemu ze zbytem. Jednocześnie różnica pomiędzy cenami tych dwóch produktów powróciła do poziomów sprzed 2016 r. i od kilku miesięcy pozostaje stabilna.

Obecnie sytuacja na rynku mleka zaczyna się normować, co jest związane ze stopniowym znoszeniem ograniczeń administracyjnych mających na celu zahamowanie rozprzestrzeniania się wirusa i udrażnianiem zatkanych kanałów dystrybucji. Nieznaczne odbicie cen ma szeroki zakres geograficzny i jest obserwowane również na pozostałych głównych rynkach (w Nowej Zelandii i USA). Uruchomione przez Komisję Europejską programy płatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku, masła oraz serów mają naszym zdaniem ograniczony wpływ na rynek.

Czynnikiem ograniczającym przestrzeń do wzrostu cen jest wyraźny wzrost podaży mleka obserwowany w UE oraz w USA. Uwzględniając bieżące warunki agrometeorologiczne można oczekiwać, że w tegorocznym sezonie produkcja mleka na półkuli północnej będzie znacząco wyższa niż przed rokiem. Przy wciąż osłabionym popycie na produkty mleczne wyraźny wzrost podaży mleka w najbliższych miesiącach będzie wywierać negatywną presję na ceny.

Podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą światowy rynek mleka znajduje się w spadkowej fazie cyklu, przy czym pandemia w istotny sposób przyspieszyła spadek cen. Przy założeniu, że produkcja mleka w sezonie 20/21 na półkuli południowej ukształtuje się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego w I poł. 2021 r. najprawdopodobniej wystąpi punkt zwrotny w cyklu. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są przebieg epidemii COVID-19, tempo odbudowy światowego popytu na produkty mleczne, a także warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych.

Uwzględniając sytuację popytowo-podażową na światowym rynku mleka, prognozujemy, że na koniec 2020 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 130 zł/hl, a na koniec 2021 r. ok. 140 zł/hl. Tym samym w całym horyzoncie prognozy pozostanie ona na relatywnie wysokim na tle historycznym poziomie, na ogół zapewniającym opłacalność produkcji.

 

 

Credit Agricole Bank Polska S.A.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę