MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Owoce i warzywa w diecie pracujących Polaków. Wyniki badania

28 stycznia 2021
Owoce i warzywa w diecie pracujących Polaków. Wyniki badania

Aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% warzyw. Tak wynika z badania firmy Dailyfruits, która sprawdziła na próbie 1055 respondentów, jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniamy.

Aż 62% Polaków zapytanych przez Dailyfruits, jest przekonanych, że zdrowo się odżywia, w rzeczywistości dieta większości z nich jest uboga pod kątem odżywczym. Analiza rzeczywistej jakości diety przeprowadzona na potrzeby badania ujawniła, ze ponad ¾ osób uważających, że zdrowo się odżywiają w istocie nie je dostatecznej ilości zdrowych produktów. Dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób.

Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety, wzmacniają odporność tak ważną w czasach pandemii. Są istotnym źródłem wielu składników odżywczych, jak również błonnika, wspomagającego trawienie. Są także sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody. Korzystnie wpływają nie tylko na nasz wygląd, ale także na samopoczucie.

Według zaleceń dietetyków, owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie, dlatego powinniśmy niezwłocznie włączyć owoce i warzywa do codziennego jadłospisu przebywając w pracy.

Jak wynika z badania Dailyfruits kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% pracujących Polaków, a po warzywa 26%. Z danych GUS spożycie owoców przez pracujących Polaków w 2019 r wynosiło 3,8 kg miesięcznie, a warzyw 4,4 kg. To jedyne 270 g dziennie, a absolutne minimum to 400g. I choć jest lepiej niż w poprzednich latach nadal należy kłaść ogromny nacisk na edukację i dostępność. 

 

Optymizmem nie napawają także wyniki analizy "Towary pożądania a epidemia Covid-19" firmy GFK, która zbadała m.in. jak wyglądało spożycie zdrowej żywności np. warzyw, owoców i ryb w czasie pandemii, a przekąsek w postaci np. czekolady, ciasteczek czy chipsów. Zdrowa żywność pomimo początkowego zwyżek odnotowała spadek wydatków w 2020 roku, a zwycięzcami okazały się takie kategorie produktów jak: czekolady czy słone przekąski. Czas pandemii nie sprzyja kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych Polaków. W pierwszej połowie 2020 roku znacznie wzrosły wydatki na przykład na słone przekąski o 20%, a wydatki na warzywa i owoce malały. Zwiększanie świadomości dotyczącej jakości spożywanej żywności staje się przez to ważniejsze niż kiedykolwiek.

Witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach chronią nas przed infekcjami, gdyż wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywane w odpowiednich ilościach przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób i wspierają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Owoce i warzywa wspomagają koncentrację i poprawiają sprawność umysłową oraz mają pozytywny wpływ na budowanie odporności, co dostrzega coraz więcej pracodawców, którzy zamawiają je z myślą o pracownikach do zakładów pracy i biur, a niektórzy w czasach pandemii nawet na home office. Jest to nie tylko miły gest, wpływający pozytywnie na wizerunek pracodawcy w trudnych czasach, ale przede wszystkim realne działanie, realizowane z myślą o budowaniu odporności i zdrowia pracowników. – komentuje Magdalena Karasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Niestety wciąż aż 52% pracujących osób, jak potwierdziło badanie „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” wybiera słodycze w ramach przekąski między posiłkami. Najlepszą wyborem są jednak warzywa i owoce, które dostarczają dużo witamin, składników mineralnych, błonnika i wody oraz niewiele kalorii – są w stanie nasycić i nie wywołają kolejnych, rozpraszających napadów głodu.

W ostatnich latach rośnie świadomość Polaków odnośnie właściwego bilansowania diety. Moda na zdrowy i aktywny tryb życia poprawia z roku na rok nasze nawyki żywieniowe, ale spożycie owoców i warzyw jest w naszym kraju wciąż zbyt niskie. W Polsce, podobnie jak na zagranicznych rynkach coraz bardziej popularny stał się trend dostarczania świeżych owoców do miejsc pracy. Pracodawcy zaczęli zauważać, że pracownicy, którzy odżywiają się zdrowo są bardziej wydajni, zaangażowani i efektywni. Owoce i warzywa w biurze, a także z dostawą do miejsca obecnego wykonywania pracy to element pozytywnego budowania wizerunku firmy, doceniającego kapitał pracujących w niej ludzi, szczególnie w czasach pandemii. Systematyczne dostarczanie prozdrowotnych składników do naszego organizmu, jakimi są owoce i warzywa, skuteczniej pomaga budować nam odporność.

*W informacji prasowej wykorzystano dane z badania firmy Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”, dane GUS „Mały Rocznik Statystyczny Polski 2020” oraz z analizy GFK "Towary pożądania a epidemia Covid-19".



infowire.pl


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę