Przekąski są niezwykle ważnym posiłkiem w ciągu dnia, co potwierdzają badania. Aż 2/3 Polaków przyznaje się do tego, że podjada między posiłkami[1]. Najczęściej są to kanapki, słodycze bądź inne wysoko przetworzone produkty, które można spożyć na szybko. GOOD MOVE – Trzymaj formę, czyli europejski program na rzecz zdrowego stylu życia dla młodych osób, ma kilka porad w tym temacie.
Kiedy najczęściej spożywamy przekąski?
Aż 40 proc. Polaków deklaruje, że przekąskę spożywa w chwili relaksu, na przykład przed telewizorem. Z kolei 34 proc. uważa, że dobrą okazją jest picie kawy[2]. Prawdą jest jednak, że każda pora jest dobra do przegryzienia „małego co nie co”, co, niestety, przekłada się na problem otyłości w Polsce.
Przekąska to „dobra” okazja do pocieszenia, co nierzadko robią kobiety. Zajadanie emocji to bardzo poważny problem, z którym niełatwo jest sobie poradzić. Podjadanie może w tej sytuacji stać się swego rodzaju uzależnieniem. Taki mechanizm obronny trudno jest samemu zmienić.
Zdrowe przekąski, bogate w składniki odżywcze, dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, co pomaga regulować poziom cukru we krwi i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Do najczęstszych przekąsek wśród Polaków należą owoce, kanapki czy serki bądź jogurty. Młodzi ludzie sięgają zazwyczaj po batoniki i wafle ryżowe[3].
Zdrowa przekąska w ciągu dnia jest bardzo ważnym posiłkiem. Dostarcza bowiem organizmowi niezbędnych składników. W tym witaminy, błonnik oraz minerały. To pozwala utrzymać niezbędną równowagę w organizmie. Reguluje poziom cukru we krwi, ale także powinna zapewnić uczucie sytości. Niestety, wiele osób sięgając po przekąski, wybiera produkty wysoko przetworzone, jak na przykład słodycze, które wcale nie są zdrowe, a uczucie sytości po nich jest krótkotrwałe, co sprzyja dalszemu podjadaniu, a tym samym czasami wzrostowi wagi – tłumaczy Karolina Kamińska, przedstawicielka programu GOOD MOVE – Trzymaj formę.
GOOD MOVE – Trzymaj formę to europejski program skierowany do ludzi w przedziale wiekowym 18-34 lat. Jego misją jest przekonanie młodych osób do zmiany nawyków nie tylko żywieniowych, ale również tych związanych z aktywnością ruchową. Najważniejsze jest, jak wskazują eksperci programu, by wszystko robić powoli, krok po kroku. By nie narzucać sobie szybkiego tempa ani zbytnich restrykcji.
Problem otyłości
Jak wynika z przeprowadzonych badań, w 2021 roku aż 2,11 miliarda dorosłych po 25. roku życia cierpiało na nadwagę i otyłość. Jest to prawie połowa populacji osób dorosłych na świecie. Najbardziej straszne liczby to jednak aż 3,71 mln osób zmarło z ww. powodów. I, co warto wiedzieć, 129 milionów lat zostało utraconych w wyniku otyłości w samym 2021 roku[4]. Są to bardzo niepokojące dane, które faktycznie dają do myślenia. Najwięcej osób otyłych jest w Chinach, Indiach i USA. Ale i problem ten coraz bardziej dotyka Polaków[5].
W roku 2019 według danych Głównego Urzędu Statystycznego 56,6% osób w Polsce powyżej 15. r.ż. miało nadwagę lub otyłość (z otyłością było 18,5% osób). Według szacunków NCD Risk Factor Collaboration w Polsce w 2025 roku z otyłością będzie 25,9% kobiet i 30,3% mężczyzn w wieku 20 lat lub więcej[6].
Badacze przewidują, że w 2050 roku aż 3,8 mld ludzi będzie cierpieć na otyłość lub nadwagę[7].
Przekąski – kilka przepisów
GOOD MOVE radzi, jakie przekąski można przygotować, aby nie czuć głodu przez dłuższy czas.
1/2 szklanki nasion granatu
1,5 łyżki orzechów włoskich (posiekanych)
Garść roszponki
Łącznie: 100 kcal, Białko: 2 g, Tłuszcz: 7 g, Węglowodany: 15 g
1 kiwi
3/4 średniego banana
Garść szpinaku
100 ml wody
Łącznie: 130 kcal, Białko: 2 g, Tłuszcz: 1 g, Węglowodany: 28 g
1 średnia pomarańcza
1 łyżka orzechów nerkowca
Łącznie: 100 kcal, Białko: 3 g, Tłuszcz: 5 g, Węglowodany: 20 g
1 średnia marchewka
1 seler naciowy
Dip (np. kubeczek jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku i sól z pieprzem)
Łącznie: 60 kcal (100 g), Białko: 2 g; Tłuszcz: 3 g: Węglowodany: 4 g
Zdrowe przekąski to bardzo ważna część dnia, pozwalają bowiem utrzymać równowagę w organizmie. A tym chronić przed nagłymi spadkiem poziomu cukru i powstawaniu uczucia głodu. Warto więc zadbać o swoje posiłki w ciągu dnia, by były one sycące i pełnowartościowe.
Więcej o programie GOOD MOVE na stronie - https://good-move.eu/pl/good-move-in-poland/
A także na social mediach kampanii :
Instagram instagram.com/good_move_eu
Facebook facebook.com/profile.php?id=61557025402749
YouTube https://www.youtube.com/@Good_Move_eu
TikTok https://www.tiktok.com/@good_move_eu
***
Sfinansowane ze środków Unii Europejskiej. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności. Aby uzyskać wskazówki dotyczące zrównoważonej i zdrowej diety, zapoznaj się z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/11/e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf
[1] Link - https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,28494,nawyki-zywieniowe-polakow-i-ich-stosunek-do-przekasek-w-2016-roku.html.
[2] Tamże.
[3] Tamże.
[4] Global, regional, and national prevalence of adult overweight and obesity, 1990–2021, with forecasts to 2050: a forecasting study for the Global Burden of Disease Study 2021, s. 814.
[5] Global, regional, and national prevalence of adult overweight and obesity, 1990–2021, with forecasts to 2050: a forecasting study for the Global Burden of Disease Study 2021, s. 827.
[7] Global, regional, and national prevalence of adult overweight and obesity, 1990–2021, with forecasts to 2050: a forecasting study for the Global Burden of Disease Study 2021, s. 827.
oprac, e-red, ppr.pl