Pierwsza na Mokotowie i szósta w Warszawie Jadłodzielnia zostanie otwarta w sobotę 1 kwietnia 2017. Będzie się ona znajdować na kultowym Bazarze Lotników.
Jadłodzielnie to miejsca, w których każdy może zostawić nadmiar jedzenia i się poczęstować. Umożliwiają one tym samym zapobieganie marnowaniu jedzenia i dyskretną pomoc tym, którzy go potrzebują. Ponadto tzw. „Ratownicy żywności” mają odbierać od mniejszych sklepów, piekarni czy kafejek produkty, które nadają się do spożycia, ale nie zostały sprzedane, i dostarczać je do Jadłodzielni.
Takie miejsca są tworzone przez niezależny, oddolny ruch Foodsharing skupiający ludzi, którym leży na sercu kwestia zapobiegania marnowaniu żywności. Idea Foodsharingu pochodzi z Niemiec, gdzie obecnie działa ponad 200 Jadłodzielni, a w ruch zaangażowanych jest kilkadziesiąt tysięcy aktywistów. Pomysł na grunt polski przeniosły Agnieszka Bielska i Karolina Hansen, założycielki Foodsharing Warszawa, w pierwszej połowie 2016 roku. Obecnie podobne punkty działają także m.in. w Krakowie, we Wrocławiu, w Bydgoszczy i w Toruniu, a otworzeniem ich u siebie jest już zainteresowanych kilkadziesiąt miast z całej Polski.
Często nie zwracamy uwagi na to, jak obchodzimy się z jedzeniem i jaką jego część wyrzucamy – w efekcie rocznie marnuje się w Polsce ok. 9 mln ton żywności zdatnej do spożycia, z czego aż 2 mln w gospodarstwach domowych, co daje nam niechlubne piąte miejsce w Unii Europejskiej. Drobne zmiany, takie jak uważniejsze planowanie zakupów, branie na wynos niedokończonego jedzenia w restauracji czy wyrobienie w sobie nawyku korzystania z Jadłodzielni, mogą przyczynić się do odwrócenia tej tendencji, a w konsekwencji – do zminimalizowania tego szkodliwego zjawiska.
Foodsharing Warszawa