Rodzaj paliwa zasilającego sprzęt kuchenny czy ekonomiczne podejście do procesu przyrządzania posiłków mogą przynieść wiele znaczących korzyści, które szybko przekładają się na zasobność naszego portfela. Kamila Prałat - ekspertka z firmy SOLGAZ podpowiada, jak oszczędnie gotować, by na talerzu i w portfelu było „na bogato”.
Odpowiednio zaplanowana i wyposażona kuchnia każdego dnia przyczynia się do prowadzenia oszczędnego życia. Robienie przemyślanych zakupów, przyswojenie ekonomicznych nawyków w przyrządzaniu posiłków czy gotowanie na nowoczesnym sprzęcie minimalizującym rachunki nie tylko podreperuje nasz aktualny budżet, ale pozwoli także w perspektywie czasu na odłożenie pewnych oszczędności. Jakie codzienne nawyki zmienić, aby móc cieszyć się dobrymi posiłkami bez nadmiernych wydatków?
Tanie gotowanie
Przyrządzanie posiłków może być oszczędne – i wcale nie chodzi o rezygnowanie z wartościowych produktów. Optymalizacja kosztów codziennego gotowania polega również na świadomym przygotowywaniu posiłków.
- Ekonomiczne gotowanie pozwala zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. By szybciej oraz taniej przygotować posiłek, warto zwrócić uwagę na nasze przyzwyczajenia. Wlewanie letniej lub ciepłej wody do garnka pozwoli zdecydowanie szybciej ją zagotować niż w przypadku bardzo zimnego płynu. Warto też sprawdzić, czy do gotowania makaronu lub ryżu nie wlewamy kilkukrotnie większej ilości wody, niż jest wymagana. W efekcie nie tylko dłużej się ona gotuje, ale też jest później po prostu wylewana do zlewu. – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD i dodaje - Warto pamiętać, że w skali roku każda drobna zmiana może przynieść zaskakujące efekty. Wypracowanie dobrych nawyków pozwoli nie tylko na zmniejszenie opłat eksploatacyjnych, ale również będzie miało dobry wpływ na środowisko.
Gotuj z głową
Budowanie oszczędności w kuchni polega nie tylko na minimalizowaniu kosztów przyrządzanych posiłków, ale także na optymalizacji samego procesu gotowania. Nowoczesne sprzęty AGD oferują najwyższe klasy energetyczne i funkcjonalne rozwiązania, które doskonale pomagają w tanim gotowaniu. A do wyboru mamy kuchenki elektryczne, indukcyjne, jak i modele zasilane gazem. Wybierając jednak te pierwsze lub drugie, musimy zmierzyć się z pojawiającym się problemem rosnących cen prądu. Jak podaje Urząd Regulacji Energetyki, ceny prądu w Polsce dla gospodarstw domowych wzrosły w ostatnich czterech latach aż o 10 % - z 46 gr do 53 gr za 1 kWh. W przypadku cen gazu, od 1 lipca 2020 roku spadły one dla gospodarstw domowych o 10,6 %. Gaz wciąż więc pozostaje najtańszym paliwem zasilającym sprzęt kuchenny, a - co więcej - w wielu polskich domach gaz wliczany jest ryczałtowo w czynsz. Z tego względu wiele osób planujących remont kuchni lub wymianę sprzętu AGD wraca do tradycyjnego gazu.
Gotuj na gazie
Warto mieć na uwadze to, że kuchenki gazowe z otwartym płomieniem generują dużo mocy, która nie trafia bezpośrednio do ogrzania garnka lub patelni, tylko rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Rozwiązaniem, które umożliwia maksymalne wykorzystanie potencjału gazu jako najtańszego surowca, są płyty gazowe bez płomieni produkowane przez polską firmę SOLGAZ. Płyty gaz-pod-szkłem działają w taki sposób, aby cała moc stworzona pod ceramiką trafiła wprost do pola grzewczego i została wykorzystana do jak najszybszego przygotowania posiłku bez strat paliwa.
Połączenie nowoczesnej i innowacyjnej w skali światowej technologii wraz z jednym z najtańszych w Polsce paliw, czyli gazem, zaowocowało stworzeniem kuchenki gazowej bez płomieni. Według niezależnych badań, płyta gaz-pod-szkłem SOLGAZ zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Palniki kuchenek pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają pobór paliwa wtedy, gdy jest to konieczne. Ponadto, kuchenki gazowe bez płomieni od SOLGAZ oferują darmowe pola grzewcze, w których kumuluje się niewykorzystane ciepło. Dzięki temu możemy podgrzać potrawę bez dodatkowego poboru gazu.
Nowoczesne płyty gazowe bez płomieni to rozwiązania czerpiące z zaawansowanej techniki, które gwarantują użytkownikom wygodę, bezpieczeństwo i stałe koszty. Kuchenki gaz-pod-szkłem SOLGAZ oferują także szereg funkcjonalności, które ułatwiają codzienne gotowanie. Jedną z nich jest możliwość manualnego ustawienia parametrów pracy płyty – na przykład stałej temperatury i czasu pracy sprzętu. Innym ciekawym narzędziem jest funkcja STOP&GO, która umożliwia nagłe zatrzymanie pracy płyty, a następnie wznowienie gotowania przy zachowaniu wcześniej ustawionych parametrów.
W poszukiwaniu optymalizacji domowych kosztów bardzo często rezygnujemy z przyjemności życia codziennego. Jednak wzbogacanie domowego budżetu można rozpocząć od właściwego wyposażenia domu i wyuczenia pewnych nawyków, również tych, związanych z ekonomicznym gotowaniem. W perspektywie czasu pomogą nam one zbudować niemałe oszczędności.
_________________
SOLGAZ Sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.
Newseria Lifestyle