FDA radzi restauracjom i sprzedawcom detalicznym, aby nie podawali, nie sprzedawali, a konsumentom nie podawali niektórych ostryg z Lewis Bay w stanie Massachusetts potencjalnie skażonych Campylobacter jejuni.
FDA radzi restauracjom i sprzedawcom detalicznym żywności, aby nie podawali ani nie sprzedawali i nie pozbywali się ostryg, a konsumentom nie spożywali wycofanych ostryg zebranych w okresie od 1.07.2024 r. do 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w SC28, Lewis Bay, MA i wysyłanych do sprzedawców detalicznych w CA, CT, FL, IL, MA, MN, MO, NJ, NH, Nowy Jork i PA, ponieważ mogą być skażone Campylobacter jejuni. Ostrygi mogły być również dystrybuowane do innych stanów.
Ostrygi skażone Campylobacter jejuni mogą powodować choroby, jeśli są spożywane na surowo i potencjalnie zagrażające życiu choroby u osób z osłabionym układem odpornościowym. Żywność zawierająca Campylobacter jejuni może wyglądać, pachnieć i smakować normalnie. Konsumenci tych produktów, którzy doświadczają objawów choroby, powinni skontaktować się ze swoim lekarzem i zgłosić swoje objawy do lokalnego Departamentu Zdrowia.
Osoby z chorobą Campylobacter jejuni zwykle mają biegunkę (często krwawą), gorączkę i skurcze żołądka. Nudności i wymioty mogą towarzyszyć biegunce. Objawy te zwykle zaczynają się od 2 do 5 dni po spożyciu bakterii Campylobacter i trwają około tygodnia.
Czasami choroba Campylobacter jejuni powoduje powikłania, takie jak zespół jelita drażliwego, tymczasowy paraliż i zapalenie stawów.
U osób z osłabionym układem odpornościowym, takich jak osoby z zaburzeniami krwi, AIDS lub otrzymujące chemioterapię, bakterie Campylobacter jejuni czasami rozprzestrzeniają się do krwiobiegu i powodują zagrażającą życiu infekcję.
W dniu 19.07.2024 r. Wydział Rybołówstwa Morskiego Massachusetts (DMF) zamknął obszar zbiorów SC28, Lewis Bay, MA z powodu wybuchu choroby Campylobacter jejuni w MA związanej ze spożyciem ostryg zebranych z dwóch dzierżawionych miejsc na obszarze odłowu SC28, Lewis Bay, MA w dniach 7.01.2024 r. i 7.03.2024 r. Dwaj dealerzy z certyfikatem MA, Chatham Shellfish Co. (MA 3121 SS, AQ) i Island Creek Oysters (MA 185438 SP) wycofali ostrygi. W dniu 31.07.2024 r. Departament Zdrowia Publicznego MA (MDPH) ogłosił dobrowolne wycofanieZastrzeżenie dotyczące linków zewnętrznych (zaktualizowano w dniu 02.08.2024 r.) ostryg zebranych w okresie od 01.07.2024 r. do 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w rejonie zbiorów SC28 Lewis Bay, MA. Ostrygi były dystrybuowane do sprzedawców detalicznych w Kalifornii, CT, Florydzie, Illinois, Ma, Mn, Mo, NJ, NH, Nowym Jorku i Pensylwanii, a także mogły być dystrybuowane do innych stanów. MDPH powiadomił państwa odbierające o wycofaniu.
FDA wydaje ten alert, zalecając restauracjom i sprzedawcom detalicznym żywności, aby nie podawali ani nie sprzedawali, a konsumentom nie spożywali wycofanych ostryg zebranych między 7.01.2024 r. a 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w SC28, Lewis Bay, MA obszar zbiorów i wysłanych do sprzedawców detalicznych u dystrybutorów w CA, CT, FL, IL, MA, MN, MO, NJ, NH, NY i PA z powodu potencjalnego zanieczyszczenia Campylobacter jejuni. Ostrygi te zostały powiązane z wybuchem choroby Campylobacter jejuni w stanie Massachusetts. FDA jest w kontakcie z MA i innymi stanami w sprawie dystrybucji ostryg i będzie nadal monitorować dochodzenie i pomagać władzom stanowym w razie potrzeby. Gdy pojawią się nowe informacje, FDA zaktualizuje alert bezpieczeństwa.
Restauracje i sprzedawcy detaliczni nie powinni podawać ani sprzedawać potencjalnie skażonych ostryg. Restauracje i sprzedawcy detaliczni powinni pozbyć się wszelkich wycofanych produktów, wyrzucając je do śmieci lub zwracając do dystrybutora w celu zniszczenia.
Restauracje i sprzedawcy detaliczni powinni również mieć świadomość, że skorupiaki mogą być źródłem patogenów i powinni kontrolować możliwość zanieczyszczenia krzyżowego urządzeń do przetwarzania żywności i środowiska przetwarzania żywności. Powinni postępować zgodnie z poniższymi krokami:
Konsumenci nie powinni spożywać potencjalnie skażonych ostryg. Konsumenci, którzy mają objawy, powinni skontaktować się ze swoim lekarzem, aby zgłosić objawy i otrzymać opiekę.
oprac, e-red, ppr.pl