Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nie jeść ostryg z Lewis Bay z Massachusetts! Są skażone!

1 sierpnia 2024
Nie jeść ostryg z Lewis Bay z Massachusetts! Są skażone!

FDA radzi restauracjom i sprzedawcom detalicznym, aby nie podawali, nie sprzedawali, a konsumentom nie podawali niektórych ostryg z Lewis Bay w stanie Massachusetts potencjalnie skażonych Campylobacter jejuni.

 

  • Restauracje i sprzedawcy żywności w Kalifornii (CA), Connecticut (CT), Florydzie (FL), Illinois (IL), Massachusetts (MA), Minnesocie (MN), Missouri (MO), New Jersey (NJ), New Hampshire (NH), Nowym Jorku (NY) i Pensylwanii (PA), którzy niedawno zakupili wycofane ostrygi zebrane między 7.01.2024 r. a 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w SC28, Lewis Bay, MA.
  • Konsumenci w CA, CT, FL, IL, MA, MN, MO, NJ, NH, NY i PA, którzy niedawno zakupili wycofane ostrygi zebrane w okresie od 7.01.2024 r. do 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w SC28, Lewis Bay, MA.

 

Produkt

 

  • Ostrygi zebrane w okresie od 7.01.2024 r. do 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w SC28, Lewis Bay, MA, zostały wycofane. Ostrygi zostały rozdystrybuowane do restauracji i sprzedawców detalicznych w Kalifornii, CT, Florydzie, Il, MA, MN, MO, NJ, NH, Nowym Jorku i Pensylwanii.

 

Cel

 

FDA radzi restauracjom i sprzedawcom detalicznym żywności, aby nie podawali ani nie sprzedawali i nie pozbywali się ostryg, a konsumentom nie spożywali wycofanych ostryg zebranych w okresie od 1.07.2024 r. do 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w SC28, Lewis Bay, MA i wysyłanych do sprzedawców detalicznych w CA, CT, FL, IL, MA, MN, MO, NJ, NH, Nowy Jork i PA, ponieważ mogą być skażone Campylobacter jejuni. Ostrygi mogły być również dystrybuowane do innych stanów.

 

Ostrygi skażone Campylobacter jejuni mogą powodować choroby, jeśli są spożywane na surowo i potencjalnie zagrażające życiu choroby u osób z osłabionym układem odpornościowym. Żywność zawierająca Campylobacter jejuni może wyglądać, pachnieć i smakować normalnie. Konsumenci tych produktów, którzy doświadczają objawów choroby, powinni skontaktować się ze swoim lekarzem i zgłosić swoje objawy do lokalnego Departamentu Zdrowia.

 

Objawy choroby Campylobacter

 

Osoby z chorobą Campylobacter jejuni zwykle mają biegunkę (często krwawą), gorączkę i skurcze żołądka. Nudności i wymioty mogą towarzyszyć biegunce. Objawy te zwykle zaczynają się od 2 do 5 dni po spożyciu bakterii Campylobacter i trwają około tygodnia.

 

Czasami choroba Campylobacter jejuni powoduje powikłania, takie jak zespół jelita drażliwego, tymczasowy paraliż i zapalenie stawów.

 

U osób z osłabionym układem odpornościowym, takich jak osoby z zaburzeniami krwi, AIDS lub otrzymujące chemioterapię, bakterie Campylobacter jejuni czasami rozprzestrzeniają się do krwiobiegu i powodują zagrażającą życiu infekcję.

 

Podsumowanie problemu i zakresu

 

W dniu 19.07.2024 r. Wydział Rybołówstwa Morskiego Massachusetts (DMF) zamknął obszar zbiorów SC28, Lewis Bay, MA z powodu wybuchu choroby Campylobacter jejuni w MA związanej ze spożyciem ostryg zebranych z dwóch dzierżawionych miejsc na obszarze odłowu SC28, Lewis Bay, MA w dniach 7.01.2024 r. i 7.03.2024 r. Dwaj dealerzy z certyfikatem MA, Chatham Shellfish Co. (MA 3121 SS, AQ) i Island Creek Oysters (MA 185438 SP) wycofali ostrygi. W dniu 31.07.2024 r. Departament Zdrowia Publicznego MA (MDPH) ogłosił dobrowolne wycofanieZastrzeżenie dotyczące linków zewnętrznych (zaktualizowano w dniu 02.08.2024 r.) ostryg zebranych w okresie od 01.07.2024 r. do 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w rejonie zbiorów SC28 Lewis Bay, MA. Ostrygi były dystrybuowane do sprzedawców detalicznych w Kalifornii, CT, Florydzie, Illinois, Ma, Mn, Mo, NJ, NH, Nowym Jorku i Pensylwanii, a także mogły być dystrybuowane do innych stanów. MDPH powiadomił państwa odbierające o wycofaniu.

 

Działania FDA

 

FDA wydaje ten alert, zalecając restauracjom i sprzedawcom detalicznym żywności, aby nie podawali ani nie sprzedawali, a konsumentom nie spożywali wycofanych ostryg zebranych między 7.01.2024 r. a 18.07.2024 r. z dwóch dzierżawionych miejsc w SC28, Lewis Bay, MA obszar zbiorów i wysłanych do sprzedawców detalicznych u dystrybutorów w CA, CT, FL, IL, MA, MN, MO, NJ, NH, NY i PA z powodu potencjalnego zanieczyszczenia Campylobacter jejuni. Ostrygi te zostały powiązane z wybuchem choroby Campylobacter jejuni w stanie Massachusetts. FDA jest w kontakcie z MA i innymi stanami w sprawie dystrybucji ostryg i będzie nadal monitorować dochodzenie i pomagać władzom stanowym w razie potrzeby. Gdy pojawią się nowe informacje, FDA zaktualizuje alert bezpieczeństwa.

 

Zalecenia dla restauracji i sprzedawców detalicznych

 

Restauracje i sprzedawcy detaliczni nie powinni podawać ani sprzedawać potencjalnie skażonych ostryg. Restauracje i sprzedawcy detaliczni powinni pozbyć się wszelkich wycofanych produktów, wyrzucając je do śmieci lub zwracając do dystrybutora w celu zniszczenia.

 

Restauracje i sprzedawcy detaliczni powinni również mieć świadomość, że skorupiaki mogą być źródłem patogenów i powinni kontrolować możliwość zanieczyszczenia krzyżowego urządzeń do przetwarzania żywności i środowiska przetwarzania żywności. Powinni postępować zgodnie z poniższymi krokami:

 

  • Umyj ręce ciepłą wodą z mydłem po zakończeniu procesu czyszczenia i odkażania.
  • Sprzedawcy detaliczni, restauracje i inni operatorzy gastronomiczni, którzy przetworzyli i zapakowali jakiekolwiek potencjalnie skażone produkty, powinni czyścić i dezynfekować powierzchnie i przybory do cięcia i przygotowywania.
  • Sprzedawcy detaliczni, restauracje i inni operatorzy gastronomiczni, którzy przetworzyli i zapakowali jakiekolwiek potencjalnie skażone Sprzedawcy detaliczni, restauracje i inni operatorzy gastronomiczni, którzy przetworzyli i zapakowali jakiekolwiek potencjalnie skażone produkty, powinni czyścić i dezynfekować powierzchnie i przybory do cięcia i przygotowywania.
  • Sprzedawcy detaliczni, którzy sprzedawali produkty luzem, powinni czyścić i dezynfekować pojemniki używane do przechowywania produktu.
  • Regularne, częste czyszczenie i odkażanie powierzchni i przyborów mających kontakt z żywnością używanych do przygotowywania żywności może pomóc zminimalizować prawdopodobieństwo zanieczyszczenia krzyżowego.

 

Zalecenia dla konsumentów

 

Konsumenci nie powinni spożywać potencjalnie skażonych ostryg. Konsumenci, którzy mają objawy, powinni skontaktować się ze swoim lekarzem, aby zgłosić objawy i otrzymać opiekę.


oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...

ALDI, Carrefour Hipermarket, Dino, TOPAZ, Empik, CCC, Castorama i HEBE to najbar...

Wczesne etapy wegetacji rzepaku ozimego co prawda przebiegały w sprzyjających wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę