Ptak_Waw_CTR_2024

Ostre hamowanie w produkcji mięsa drobiowego w Polsce

10 lipca 2017
Ostre hamowanie w produkcji mięsa drobiowego w Polsce

W pierwszym kwartale tego roku produkcja mięsa drobiowego - mierzona wielkością ubojów - wzrosła w Polsce tylko o nieco ponad jeden procent czyli dwukrotnie mniej niż średnia dla wszystkich krajów Unii Europejskiej – wynika z analizy danych Eurostatu przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Jednoprocentowy wzrost tegorocznej produkcji w naszym kraju silnie kontrastuje z wynikami z ubiegłych lat.

 

W zeszłym roku, po pierwszym kwartale przyrost ilości produkowanego w Polsce mięsa drobiowego, wyniósł rok do roku, 16,7 procent. Był to drugi największy, po Irlandii, przyrost względny wśród państw UE. Średnio unijna produkcja zwiększyła się wtedy o 7,1 procent. Z podobną sytuacja mieliśmy do czynienia dwa lata temu. Po pierwszym kwartale 2015 roku hodowcy odstawili do ubojni o prawie 16 procent więcej drobiu niż rok wcześniej. Był to najlepszy wynik w Europie, przy średnim wzroście wynoszącym w UE niespełna 3,8 procent.

 

- Na polskim rynku mięsa drobiowego widać pewne ochłodzenie. Co prawda produkcja cały czas rośnie, ale dynamika tego wzrostu gwałtownie spada. Ma to związek z nasyceniem rynku krajowego oraz pogorszeniem się warunków eksportowych – twierdzi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Jego zdaniem spowolnienie produkcji będzie postępowało. Zjawisko to będzie dotyczyło jednak przede wszystkim kurcząt rzeźnych. Producenci gęsi, a szczególnie kaczek mogą w dalszym ciągu liczyć na silny trend wzrostowy.

 

Przypomnijmy, że na początku tego roku eksperci Komisji Europejskiej ogłosili, że spodziewają się, że produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku wzrośnie aż o 17 proc., a brojlerów kurzych aż o 19,5 procent. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz uznała wtedy te prognozy za „szokująco wysokie” twierdząc, że wzrost produkcji drobiu w naszym kraju w 2017 roku będzie zbliżony do wartości uzyskanych w roku 2016.

 

 

 

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę