Jedną z największych letnich przyjemności jest jedzenie na świeżym powietrzu. A co smakuje najlepiej w upał? Oczywiście orzeźwiające słodkości! Jeśli marzy ci się garden party – nawet na balkonie – mamy kilka prostych i sprawdzonych przepisów.
Proste przyjemności są najlepsze – nie wymagają mnóstwa przygotowań, a dają wiele radości. Wykorzystaj więc letnią pogodę i zorganizuj garden party z własnoręcznie przygotowanymi orzeźwiającymi deserami. Jeśli nie masz do dyspozycji ogrodu ani działki, nic straconego – pysznościami możesz zajadać się też na balkonie, a nawet przy kuchennym stole. Pamiętaj tylko, by zadbać też o wygląd stołu – w końcu to ma być party, a nie tylko poobiedni deser.
- Ładne naczynia jak kieliszki i dzbanek lub stylowy słój z kranikiem na napój, eleganckie talerzyki, patera i pucharki oraz bukiet kwiatów na stole w zupełności wystarczą, by wyczarować niezobowiązujący, ale odświętny wystrój stołu – podpowiada dekoratorka związana z siecią sklepów KiK i dodaje: - możesz oczywiście zrobić więcej i nakryć stół kolorowym obrusem i ustawić na nim np. świece lub lampiony.
Jeśli szukasz inspiracji, mamy dla ciebie kilka łatwych przepisów, które z powodzeniem przygotują nawet starsze dzieci. Wszystkie desery wyglądają tak pięknie, że koniecznie musisz je sfotografować, zanim zostaną zjedzone!
Szybkie domowe lody
Składniki:
600 ml śmietany 30%
1 puszka mleka skondensowanego
Dodatki: masło pistacjowe i pokruszone pistacje oraz rozgniecione maliny
- Ubij na sztywno śmietanę, następnie dodaj do niej mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj – możesz to zrobić za pomocą miksera. Następnie gotową masę przelej do szklanych foremek lub pucharków. Do połowy pojemników dodaj trochę masła pistacjowego i pokruszonych pistacji, a do drugiej rozgniecione maliny razem z sokiem. Następnie foremki włóż do zamrażalnika. Po kilku godzinach możesz cieszyć się pysznymi domowymi lodami – mówi nasza ekspertka.
Galaretka z owocami w arbuzie
Galaretka z owocami to letni klasyk, który może wyglądać i smakować jeszcze lepiej! Zamiast pucharków czy innych form, do ich zrobienia użyj arbuza. Jak to zrobić?
Zacznij od rozpuszczenia 2 opakowań czerwonej galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw ją do ostygnięcia. Przygotuj też drobne owoce – np. winogrona, porzeczki, borówki, truskawki. Teraz zajmij się przygotowaniem „naczynia” – odetnij od całego arbuza czubek, a następnie wydrąż czerwony miąższ dużą łyżką (możesz go później wykorzystać do zrobienia arbuzowej lemoniady). Do pustej „skorupy” wsyp owoce i zalej je galaretką, a następnie odstaw całość do lodówki, by porządnie się schłodziła. Po kilku godzinach możesz wyciągnąć arbuza i pokroić go na trójkątne plasterki. Zachwyt gości murowany!
Smakowa woda i lemoniada
Takie słodkości najlepiej popić czymś lekkim i orzeźwiającym, np. domową lemoniadą lub smakową wodą. O ile przygotowanie lemoniady może chwilę zająć, jeśli nie masz elektrycznej wyciskarki do owoców, smakową wodę przygotujesz dosłownie w kilka minut – wystarczy wrzucić do wody kilka umytych pomarańczy i cytryn pokrojonych w plastry, dodać garść świeżych listków mięty i sporą ilość lodu. To nie tylko świetny napój na upał, ale i piękna ozdoba stołu, jeśli zaserwujesz go w szklanym słoju z kranikiem i eleganckich kieliszkach.
Gwarantujemy, że takie desery szybko znikną z letniego stołu – zachwycą nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Która z naszych propozycji przypadła najbardziej do gustu?