W należącym do GoodMills Group zakładzie w Straduni otwarto nowy młyn. Dzięki inwestycji wartej 50 mln zł zdolność przemiału ziarna w opolskim zakładzie wzrośnie ze 144 tys. ton do 216 tys. ton rocznie.
Opolski zakład, należący do GoodMills Group, właściciela m.in. marki Basia, działa od dziesięciu lat. Dzięki zamontowaniu nowych urządzeń zwiększono jego zdolność przemiałową z 440 do 740 ton na dobę, co w ujęciu rocznym daje wzrost ze 144 tys. ton do 216 tys. ton. Ponadto, rozbudowano silosy zbożowe zwiększając ich pojemność z 20 tys. do 30 tys. ton.
"Zdecydowaliśmy się na realizację tej inwestycji w odpowiedzi na rosnące wymagania oraz zmieniające się potrzeby naszych klientów. Dzięki zakończonej modernizacji młyna w Straduni firma zwiększy swoje możliwości technologiczne i produkcyjne" - powiedział Piotr Piąstka, prezes firmy GoodMills Polska.
Jak informuje firma, to nie jedyna inwestycja koncernu w Polsce. W lipcu 2014 r. zakończyła się rozbudowa jednego z czterech zakładów - Młyna Kamionka w Dużej Cerkwicy w województwie kujawsko-pomorskim, która kosztowała 25 mln zł. Dzięki niej ponad dwukrotnie zwiększono wydajność zakładu i asortyment produkowanych mąk, a także pojemność dotychczas użytkowanych silosów.
Międzynarodowy koncern GoodMills Group, którego roczny obrót wynosi blisko 1 mld euro, znajduje się w czołówce najważniejszych wytwórców mąk na świecie. Inwestor ma 25 młynów w siedmiu krajach, których łączny roczny przemiał wynosi prawie 3 mln ton. W Polsce koncern posiada młyny w Straduni, Kamionce, Grodzisku Wlk. i Kutnie o łącznym przemiale rocznym w wysokości 600 tys. ton.
Marek Szczepanik (PAP)