europejskie forum rolników 2025

Ołów i chrom w przecierach z jabłka i cynamonu w USA

15 sierpnia 2024
Ołów i chrom w przecierach z jabłka i cynamonu w USA

W dniu 9 sierpnia 2024 r. amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków wystosowała list ostrzegawczy do AUSTROFOOD S.A.S. (Austrofood), producenta saszetek z puree z owoców jabłka i cynamonu, które zostały wycofane w zeszłym roku i w których stwierdzono podwyższony poziom ołowiu i chromu.

List jest częścią nieustających wysiłków agencji na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa cynamonu, mielonych przypraw i innych produktów spożywczych, szczególnie tych spożywanych przez niemowlęta i małe dzieci.

W ramach wielostanowego dochodzenia, w tym FDA, Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Karoliny Północnej, Departamentu Rolnictwa i Usług Konsumenckich Karoliny Północnej, Departamentu Zdrowia Maryland i Departamentu Rolnictwa Pensylwanii, analiza laboratoryjna wielu partii saszetek z puree z owoców jabłka i cynamonu wykryła wyjątkowo wysokie stężenia ołowiu w torebkach. Obecność tych poziomów ołowiu powoduje, że produkty te, wytwarzane w zakładzie Austrofood w Ekwadorze, są zafałszowane zgodnie z federalną ustawą o żywności, lekach i kosmetykach (FD&C Act), ponieważ zawierają lub zawierają dodatek trującej lub szkodliwej substancji, która może uczynić je szkodliwymi dla zdrowia. Wysyłając torebki z puree z owoców jabłka i cynamonu do USA, Austrofood spowodował wprowadzenie lub dostarczenie w celu wprowadzenia do handlu międzystanowego zafałszowanej żywności z naruszeniem sekcji 301(a) ustawy FD&C.

Ponadto FDA wystosowała ten list ostrzegawczy do Austrofood, ponieważ po inspekcji zakładu firmy w Ekwadorze, śledczy FDA stwierdzili poważne naruszenie obecnych przepisów dotyczących Dobrej Praktyki Wytwarzania, Analizy Zagrożeń i Kontroli Prewencyjnych Opartych na Ryzyku dla Żywności dla Ludzi. Przed wycofaniem produktu z rynku Austrofood nie przeprowadził odpowiednio analizy zagrożeń w celu zidentyfikowania i oceny znanego lub dającego się racjonalnie przewidzieć zagrożenia; W tym przypadku ołów do saszetek z przecierem owocowym w celu ustalenia, czy zagrożenie to wymagało kontroli zapobiegawczej. Przepis ten nakłada na producentów żywności obowiązek przeprowadzania analiz zagrożeń w celu zidentyfikowania i oceny znanych lub racjonalnie przewidywalnych zagrożeń w celu ustalenia, czy istnieją jakiekolwiek zagrożenia wymagające kontroli zapobiegawczej. Austrofood użył cynamonu w proszku jako składnika saszetek z puree z owoców jabłka i cynamonu, produktu przeznaczonego dla małych dzieci, w tym niemowląt w wieku zaledwie sześciu miesięcy. Ołów jest często znajdowany w przyprawach, w tym cynamonie, ze środowiska, w którym jest uprawiany lub przetwarzany, a doustne narażenie na podwyższony poziom ołowiu może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwłaszcza niemowląt i małych dzieci. W związku z tym w liście ostrzegawczym stwierdza się, że ołów w składniku cynamonu jest znanym lub racjonalnie przewidywalnym zagrożeniem, na które dzieci są szczególnie wrażliwe. Biorąc pod uwagę znane rozpowszechnienie ołowiu w przyprawach takich jak cynamon oraz grupę docelową gotowego produktu puree z owoców cynamonu jabłkowego, w tym szczególną podatność małych dzieci na negatywne skutki zdrowotne narażenia na ołów, w liście ostrzegawczym stwierdza się, że kompetentna osoba w zakładzie Austrofood produkującym/przetwarzającym żywność przeznaczoną dla małych dzieci zidentyfikowałaby ołów w tym składniku cynamonu jako zagrożenie wymagające kontroli zapobiegawczej. W przeszłości FDA odkryła kilka przypadków związków ołowiu (chromian ołowiu i tlenek ołowiu) celowo dodawanych do przypraw, w tym kurkumy, papryki i cynamonu w proszku, które powodowały choroby i/lub śmierć.

FDA zwróciła się do Austrofood o udzielenie odpowiedzi w ciągu 15 dni od otrzymania listu ostrzegawczego, w którym określi konkretne kroki, które podejmują lub podjęli w celu skorygowania odchylenia stwierdzonego w ich zakładzie, w tym wyjaśnienie, w jaki sposób planują zapobiec ponownemu wystąpieniu naruszenia lub podobnych naruszeń, lub dostarczenie uzasadnienia i informacji uzupełniających, dlaczego firma uważa, że ich zakład lub ich produkty nie naruszają FD&C Ustawa.

Oprócz tego listu ostrzegawczego, FDA kontynuuje współpracę z partnerami stanowymi w zakresie pobierania próbek mielonego cynamonu w sprzedaży detalicznej pod kątem poziomu ołowiu. Agencja wydała ostatnio dwa ostrzeżenia dotyczące zdrowia publicznego dotyczące produktów z cynamonu mielonego zawierających podwyższony poziom ołowiu w lipcu 2024 r., po wstępnym ostrzeżeniu w marcu 2024 r. Mielony cynamon w alertach zdrowia publicznego zawiera poziomy ołowiu, które są znacznie niższe niż poziomy ołowiu związane z torebkami z puree z owoców jabłka i cynamonu produkowanymi przez Austrofood, które zawierały od 2,270 ppm do 5,110 ppm ołowiu w cynamonie. Te ostrzeżenia oraz inne działania i działania podejmowane po incydencie po zbadaniu ołowiu i chromu w torebkach z puree z owoców jabłka i cynamonu zeszłej jesieni są szczegółowo opisane na stronie internetowej

Działania związane z reagowaniem po incydencie: Podwyższone poziomy ołowiu i chromu w torebkach z musem cynamonowym i jabłkowym.

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Rok 2025 nie przynosi rewolucji, ale zdecydowanie wzmacnia trendy, które już od ...

W kabinie ciągnika rolnik spędza wiele godzin pracy, często w trudnych warunkach...

Ministerstwo Finansów (MOF) Państwowa Rada Taryfowa (SCTC) ogłaszają, że Chiny n...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę