aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Olej rzepakowy w kuchni na święta

4 grudnia 2020
Olej rzepakowy w kuchni na święta
Newseria Lifestyle

Jednym z takich produktów jest olej rzepakowy. Ma neutralny kolor i smak, więc sprawdzi się podczas przygotowywania pieczeni, sałat i świątecznych ciast.

Jak w świątecznej kuchni korzysta z oleju rzepakowego Monika Mrozowska, ambasadorka kampanii?

Święta to taki czas, w którym wszyscy dużo czasu spędzają w kuchni i przy rodzinnym stole. U nas z domu zawsze wszyscy najbardziej czekali na pierogi z kapustą i grzybami mojej babci Tereski, które podsmażała z bułką tartą. Tradycję przygotowania pierogów, gdy Babci zabrakło, przejęłam ja. Robię je z różnymi nadzieniami, ale zawsze po ugotowaniu... podsmażam na oleju rzepakowym, z bułką tartą, odrobiną cukru oraz soli...

W newsletterze znajdą Państwo przepisy kulinarne Moniki Mrozowskiej na:

  • pierogi z grochem
  • paprykarz wegański

Smacznego!


 Pierogi z grochem według przepisu Moniki Mrozowskiej:

FARSZ:

• 100 g grochu żółtego łuskanego

•   1 duża biała cebula

•   3 łyżki oleju rzepakowego

•   sól do smaku

CIASTO:

•   1 szklanka mąki pszennej

•   1/3 szklanki wody

DODATKI:

•   sos sojowy

•   sojowa śmietanka

•   olej rzepakowy


Groch  namaczam,  najlepiej  przez  noc,  następnie  dokładnie  płuczę  i  gotuję  w  podwójnej  ilości  lekko  osolonej wody, aż stanie się miękki i wchłonie prawie całą wodę (około 30-40 minut).

Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na  oleju  rzepakowym  na  złocisty  kolor.  Mieszam  z ugotowanym grochem i miksuję na jednolitą masę.

Mąkę  zagniatam  z  wodą  na  ciasto,  a  następnie,  po  wyrobieniu, odstawiam na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęło. Następnie wałkuję na blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów i wykrawam szklanką kółeczka z ciasta. Na każdy krążek nakładam łyżeczkę farszu z grochu i zagniatam rant. Gotuję partiami 2-3 minuty  od  wypłynięcia  w  osolonej  wodzie.  Podaję  okraszone ulubionymi dodatkami.

Te  pierogi  to  wegańska  wersja  pierogów  ruskich.  Smakują bardzo podobnie, a nie mają dodatku sera białego. Farsz z tych pierogów to pyszna pasta do chleba, dlatego jeśli zaczniesz przygotowywać ten przepis, farszu zrób od razu dwa razy więcej.


Paprykarz wegański według przepisu Moniki Mrozowskiej:


Składniki:

50 g czerwonej soczewicy
• 2 małe marchewki
• 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego
• 1 średnia biała cebula• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 liście laurowe
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
• 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
• pół łyżeczki cukru
• sól do smaku


Marchewkę  ścieram  na  grubych  oczkach.  Soczewicę płuczę, zalewam dwukrotną ilością wody,  dodaję  marchewkę  i  gotuję  na  małym  ogniu, aż marchewka i soczewica staną się miękkie (w razie czego dolewam odrobinę wody).

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju  na  złocisty  kolor.  Dorzucam  ugotowaną  marchewkę z soczewicą, dodaję ryż, sos sojowy, przyprawy, przecier pomidorowy, cukier oraz sól.

Całość duszę jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowy, wystudzony  przekładam  do  słoika.  Najlepiej  smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”.

Zawsze  możesz  zrobić  go  więcej.  W  lodówce  może spokojnie stać 4 dni, a będzie doskonałą alternatywą na śniadaniową kanapkę.



Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę