„Płynne złoto”, które z roku na rok coraz chętniej używane jest przez osoby, świadomie dbające o zdrowie całej rodziny.
Olej rzepakowy, bo o nim mowa, ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. To źródło wielonienasyconych kwasów omega-6 oraz omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. W składzie posiada proporcję omega-6 do omega-3 jak 2:1, która z punktu widzenia żywieniowego idealnie wpływa na nasz stan zdrowia.
Olej rzepakowy to bogactwo wytwarzane z polskich pól. Dostępne w przystępnej cenie. Zdrowe i w pełni przydatne w kuchni.
Olej rzepakowy zawiera również wiele wartości odżywczych dla najmłodszych. Są one niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, odpowiedniej pracy układu nerwowego, a także wzroku. Spożywany przez kobiety w ciąży oraz dzieci od 6 miesiąca życia może być dodawany do zupek, sosów, różnych potrawek. Stanowi ważne źródło energii dostarczanej organizmowi dziecka.
Poprzez zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
„Tłuszcz jako składnik odżywczy powinien stanowić 20-35% wartości energetycznej diety dziecka.Najłatwiej wprowadzić go do codziennej diety stosując olej rzepakowy.dzieci od 6 miesiąca życia może być dodawany do zupek, sosów, różnych potrawek. Stanowi ważne źródło energii dostarczanej organizmowi dziecka. Poprzez zawartość niezbędnych nienasyconych OPINIA EKSPERTA dr Hanna Stolińska, dietetykMa on przyjemny, bardzo dobrze akceptowany przez dzieci smak i zapach, a co najważniejsze można go stosować do obróbki termicznej.
Zaleca się dodatek do potraw około 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie. Doskonale sprawdzi się do roślinnych potraw poprawiając dodatkowo wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a sam olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką koncentracją witaminy E i K w stosunku do innych tłuszczów.”
Newseria Lifestyle