W ofercie firmy De Heus pojawiły się dwa nowe konserwanty do zabezpieczania dawek TMR przed zagrzewaniem: Fresh TMR P — w formie płynnej i Fresh TMR S — w formie sypkiej. Oba produkty zabezpieczają kiszonki i dawki pokarmowe TMR przez zagrzewaniem. Konserwanty w skuteczny sposób eliminują niepożądane działanie grzybów, bakterii i drożdży.
Spożycie kiszonek rośnie
– Kiszonki kukurydzy z ubiegłego roku cechują się wyjątkowo wysoką suchą masą i mają tendencję do zagrzewania się. Notujemy wiele zgłoszeń grzejących się kiszonek kukurydzy, nawet w okresie niskich temperatur powietrza. Wraz ze wzrostem temperatur, zagrzewanie kiszonek będzie występowało coraz częściej. W rezultacie łączy się to ze stratą wartości pokarmowej oraz przede wszystkim z pogorszeniem się smakowitości i pobrania, nie tylko kiszonek, ale i dawek pokarmowych z ich udziałem — komentuje Wiesław Płecki, kierownik produktu ds. bydła De Heus.
Fresh TMR P jest płynnym konserwantem paszowym o silnym działaniu przeciwgrzybowym. Produkt jest bogaty w kwasy organiczne i ich sole, które hamują namnażanie się grzybów oraz bakterii patogennych. Złożona formuła zapobiega zagrzewaniu się kiszonek i TMR-u oraz chroni je przed utratą wartości pokarmowych. Konserwant jest również dostępny w wersji sypkiej — Fresh TMR S.
— Hodowcy mają różnorodne rozwiązania stosowania tego typu dodatków, dlatego postanowiliśmy przygotować produkt zarówno w formie sypkiej, jak i płynnej. Z doświadczeń własnych oraz naszych klientów wiemy, że wybór formy uzależniony jest często od indywidualnych preferencji hodowli oraz technicznych możliwości. Oba produkty posiadają opatentowaną i skuteczną formułę — dodaje Płecki.
Sam konserwant nie wystarczy
Dodatki w postaci konserwantów skutecznie chronią kiszonki. Nie można jednak zapominać o przestrzeganiu podstawowych zasad związanych z poprawnym przygotowaniem materiału do zakiszania. Słabo ubity materiał będzie zagrzewał się już w pryzmie — nie ma możliwości zapobiegnia stratom w pryzmie.
Jak dawkować produkty?
Aby w pełni wykorzystać właściwości obu produktów, należy je dobrze wymieszać z kiszonkami w wozie paszowym. Tylko w ten sposób zabezpieczymy je przed zagrzaniem się.
De Heus - ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych na polskim rynku paszowym.
Firma De Heus działa w ponad 50 krajach na całym świecie, wspierając osiągnięcia swoich klientów: producentów żywca, mleka, jaj i ryb. Nieustannie, wspólnie z klientami, firma wzmacnia wydajność i rozwój technologiczny, wykorzystując swoją bogatą wiedzę o żywieniu i hodowli zwierząt.
Na polskim rynku paszowym De Heus obecny jest od ponad 25 lat. Produkuje mieszanki paszowe pełnoporcjowe, mieszanki uzupełniające (koncentraty), a także mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy) i preparaty mlekozastępcze.
Posiada szeroką ofertę rozwiązań żywieniowych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej. Rozwiązania te cechują się wysoką jakością oraz optymalnym zbilansowaniem recepturowym. W skład produktów wchodzą jedynie surowce najwyższej jakości. Dodatkowo, kontrola komponentów pasz i wymagające procedury produkcyjne sprawiają, że produkty są bezpieczne i zdrowe dla zwierząt i ludzi.
Znakami rozpoznawczymi firmy są profesjonalne doradztwo żywieniowo-techniczne oraz specjalistyczne programy żywieniowe „szyte na miarę” potrzeb klientów. De Heus oferuje również doradztwo w budowie obiektów inwentarskich, realizowane przez profesjonalistów z działu Agra-Matic.
infowire.pl