Maliny – słodkie i pachnące słońcem owoce gorącego lata i złotej jesieni. Warto uwzględniać je w diecie, także najmłodszych. Dzięki nowej propozycji od Gerber maluszki mogą pyszne malinki już nie tylko jeść, ale też… pić na zdrowie przez cały rok!
Nasze babcie zaczynały chłodną część roku świetnie przygotowane. W arsenale domowych sposobów na przeziębienie ważne miejsce zajmował pyszny sok z malin oraz napary z suszonych liści tej rośliny. Niewątpliwie zaletą tych soczyście czerwonych owoców jest też ich smak – nawet z zamkniętymi oczyma nie sposób pomylić ich z niczym innym. Sezon malinowy w pełni, warto z niego korzystać.
Sięgnijmy do korzeni – historia maliny
Łacińska nazwa maliny – Rubrus – pochodzi od przymiotnika rubra, czyli czerwony, chociaż dziś znane są też odmiany, których owoce są żółtawe, białe, a nawet… czarne. Roślina ta znana była od zarania dziejów, jednak pierwsze pisemne informacje na jej temat pochodzą z około 300 r p.n.e.. Jako roślina uprawna wymieniona została po raz pierwszy w VI wieku. Malina występowała w Polsce naturalnie – głównie w lasach i na polanach, a także w rejonach górskich. Dziś na świecie słyniemy z jej uprawy.
Podawać czy nie podawać? - maliny w diecie dziecka
Pierwsze owoce mogą pojawić się w jadłospisie dziecka już na początku rozszerzania diety, czyli po 4. miesiącu. Maliny nie są najbardziej oczywistym wyborem – ze względu na ich specyficzną budowę (duża liczba twardych pestek), niełatwo przygotować z nich gładkie puree, odpowiednie dla maluszka na początku przygody z posiłkami innymi niż mleko mamy. Świeże maliny dostępne są więc dla dzieci starszych, które poradzą sobie już z drobnymi pesteczkami i to tylko teraz – w sezonie. Łagodny smak malin i ich wysoka wartość odżywcza zachęcają jednak, by nie rezygnować z nich nawet u najmłodszych i podawać przez cały rok. Jak to zrobić?
Nowość od Gerber - maliny dla najmłodszych
Gerber ma dla rodziców i ich maluszków zupełnie nową propozycję z malinami – Nektar Jabłko Malina dla niemowląt po 4. miesiącu życia i małych dzieci. Jego skład dostosowano do potrzeb najmłodszych. Produkt powstał na bazie klarownych soków owocowych z dodatkiem witaminy C, która uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego dziecka, pomagając wspierać naturalną odporność maluszka dzień po dniu. Produkt nie zawiera dodatku cukru – jedynie cukry naturalnie obecne w owocach. Bezpieczeństwo zapewnia tu odpowiednio przeprowadzony proces pasteryzacji – taki, jak wykorzystywany przez babcie przy przygotowaniu soków malinowych na mroźne zimy. Jak inne produkty Gerber także ta nowość nie zawiera dodatku konserwantów ani barwników*.
Rodzice i maluszki wybierać mogą także spośród 4 soków 100% Gerber dla niemowląt po 4. miesiącu i małych dzieci:
• 2 jednoskładnikowych, idealnych na początek rozszerzania diety dziecka – Gerber Jabłko i Gerber Gruszka;
• 2 dwuskładnikowych – Gerber Jabłko wiśnia oraz Gerber Jabłko winogrona.
Soki i nektar Gerber dostępne są w szklanych butelkach. To materiał idealny do recyklingu – można go w całości wielokrotnie przetwarzać w nowe opakowania bez utraty jakości, co oznacza oszczędność energii i pozwala chronić środowisko. Niedawno zmieniła się pojemność tych butelek – teraz wynosi 200 ml. Oznacza to znaczące odciążenie rodzicielskiej torebki podczas spacerów i podróży z sokiem czy nektarem Gerber. Dodatkowo, butelki zyskały nowy, bardziej „pękaty” kształt, dzięki czemu wygodniej trzyma się je w dłoni.
W ofercie Gerber znaleźć można także inne propozycje dla najmłodszych, zawierające maliny:
• Gerber Organic Deserek w słoiczku Jabłko Malina – dla maluszków po 4. miesiącu,
• Gerber Deser w tubce Jabłko gruszka malina jagoda – dla maluszków po 6. miesiącu,
• Gerber Deser w tubce Gruszka banan malina z musli – dla maluszków po 6. miesiącu.
* zgodnie z przepisami prawa