Sposobów na wykorzystanie ziemniaków w kuchni nie brakuje. W lokalnych kulinariach dobrze znane są placki ziemniaczane i gotowane ziemniaki. Swojska bulwa pojawia się w przepisach na kluski oraz pierogi. Brzmi mało przebojowo? Być może, ponieważ to frytki stały się ponadczasowym i międzynarodowym hitem. Spożywane w najróżniejszych wariantach, pasują do wszystkiego. Nic dziwnego, że doczekały się swojego święta. 13 lipca obchodzimy Światowy Dzień Frytek.
Wszystko zaczęło się w Belgii…
Mowa oczywiście o ziemniaczanej karierze. Rozpoczęła się w XVIII wieku, kiedy pokrojone w podłużne paski i smażone warzywo miało zastępować zimą niewielkie rybki, będące przysmakiem w południowej Belgii. Aż trudno uwierzyć, że słynna na cały świat przekąska miała tak skromne początki. Współcześnie frytki belgijskie są wyznacznikiem ziemniaczanej jakości, a po porcję złocistego specjału ustawiają się długie kolejki. Frytki w bardzo prosty sposób można dopasować do swoich upodobań kulinarnych i kuchennego wyposażenia. Przygotowuje się je zarówno we frytkownicach, jak i na patelniach oraz w piekarnikach. Są nieodłącznym dodatkiem do amerykańskich burgerów oraz podstawą brytyjskiego dania fish&chips – ryby z frytkami. Zastanawiacie się, jak w prosty sposób je urozmaicić? Wszystko zależy od przypraw. Doskonale pasuje do nich czosnek, w tym granulowany. Nie szczędźcie ziół. Majeranek, tymianek i oregano fantastycznie podkreślają smak smażonych i pieczonych ziemniaków. Suszony koperek nadaje im niezrównanego aromatu. Nie miejcie oporów przed posypaniem ich słodką papryką. Może odrobina suszonych pomidorów? Nic nie stoi na przeszkodzie, by uczynić z nich specjał w stylu śródziemnomorskim. Jesteście fanami ostrych smaków? Właśnie dla Was przygotowaliśmy przepis na pikantne frytki, w którym pojawia się papryczka chili.
Pikantne frytki
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Frytki nie tylko z ziemniaków
Niech Światowy Dzień Frytek stanie się pretekstem do skosztowania tego słynnego dania w mniej oczywistej formie. Niespodzianki na talerzach są zawsze mile widziane. Jako jedno z pierwszych skojarzeń w myślach pojawiają się zapewne frytki z batatów. Te nieco bardziej egzotyczne bulwy są coraz łatwiej dostępne, więc szkoda byłoby nie wykorzystać ich potencjału. Słodkawy smak dobrze jest przełamać bardziej wyrazistymi przyprawami. Polecamy szczególnie czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i sproszkowaną czerwoną paprykę. Warzywne frytki warto potraktować jako sposób nie tylko na wprowadzenie większej ilości kolorów na stoły. Mogą okazać się znakomitym patentem na wzbogacenie menu w warzywa. Okaże się to pomocne zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za jedzeniem ich na surowo. Od frytek z marchewki wprost nie można się oderwać. Za ich niebanalny smak będą odpowiadać imbir, cynamon oraz odrobina miodu. Warto wypróbować frytki z selera, które pierwszorzędnie prezentują się z wyrazistą czarnuszką. Buraki to produkt, po który należy sięgać nie tylko podczas gotowania wigilijnego barszczu. Wyśmienicie smakują pieczone, stając się apetyczną alternatywą dla frytek z ziemniaków. Dynia, kabaczek, bakłażan oraz cukinia to kolejne warzywne propozycje na oryginalne frytki. Chcecie pójść o krok dalej w odkrywaniu oryginalnych sposobów na uatrakcyjnienie jadłospisu? Frytki z polenty to strzał w dziesiątkę.
Frytki z polenty
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Co oprócz ketchupu?
Pomidorowy ketchup to dodatek, bez którego prawdopodobnie większość smakoszów nie wyobraża sobie talerzyka z frytkami. Istnieją również miłośnicy zajadania frytek w towarzystwie majonezu. Jesteśmy zdania, że czasem warto trochę bardziej pokombinować, by z dania kojarzonego z fast foodem zrobić naprawdę efektowną i pyszną przekąskę. Spróbujcie sosu duńskiego, którego podstawowym składnikiem są korniszony. Modne awokado posłuży do przygotowania apetycznego dipu. Najlepiej w formie guacamole – lekko pikantnej pasty znanej z kuchni meksykańskiej. Kupiony w sklepie ketchup zamieńcie na własnoręcznie zrobiony sos pomidorowy z nieodzownym dodatkiem bazylii. Co powiecie na dip paprykowy? Prosty i pyszny! Z frytkami doskonale łączy się sos BBQ – odpowiedni nie tylko do potraw z grilla. Czy przy Waszym stole zasiadają miłośnicy sera? Dzięki naszemu sposobowi na frytki z dyni w serowym sosem będziecie w stanie oczarować ich już od pierwszego kęsa.
Frytki z dyni w serowym sosie
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
infowire.pl