Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Od ziemniaka do bohatera, czyli Światowy Dzień Frytek

10 lipca 2020
Od ziemniaka do bohatera, czyli Światowy Dzień Frytek

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków w kuchni nie brakuje. W lokalnych kulinariach dobrze znane są placki ziemniaczane i gotowane ziemniaki. Swojska bulwa pojawia się w przepisach na kluski oraz pierogi. Brzmi mało przebojowo? Być może, ponieważ to frytki stały się ponadczasowym i międzynarodowym hitem. Spożywane w najróżniejszych wariantach, pasują do wszystkiego. Nic dziwnego, że doczekały się swojego święta. 13 lipca obchodzimy Światowy Dzień Frytek.

Złocistym i chrupiącym frytkom nie można się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że gdy pojawiają się na stole, na jednej się nie skończy! Królują w modnych food truckach, a w eleganckich restauracjach podawane są wraz z owocami morza, chociażby mulami. Nie ma lepszego sposobu na spędzenie Światowego Dnia Frytek niż wejście do kuchni. Spójrzcie na to pyszne danie z perspektywy szefa kuchni Knorr, a przekonacie się, że ten niezrównany przysmak można przygotować na wiele mniej lub bardziej tradycyjnych sposobów. Przydadzą się nie tylko ziemniaki!


Wszystko zaczęło się w Belgii…

Mowa oczywiście o ziemniaczanej karierze. Rozpoczęła się w XVIII wieku, kiedy pokrojone w podłużne paski i smażone warzywo miało zastępować zimą niewielkie rybki, będące przysmakiem w południowej Belgii. Aż trudno uwierzyć, że słynna na cały świat przekąska miała tak skromne początki. Współcześnie frytki belgijskie są wyznacznikiem ziemniaczanej jakości, a po porcję złocistego specjału ustawiają się długie kolejki. Frytki w bardzo prosty sposób można dopasować do swoich upodobań kulinarnych i kuchennego wyposażenia. Przygotowuje się je zarówno we frytkownicach, jak i na patelniach oraz w piekarnikach. Są nieodłącznym dodatkiem do amerykańskich burgerów oraz podstawą brytyjskiego dania fish&chips – ryby z frytkami. Zastanawiacie się, jak w prosty sposób je urozmaicić? Wszystko zależy od przypraw. Doskonale pasuje do nich czosnek, w tym granulowany. Nie szczędźcie ziół. Majeranek, tymianek i oregano fantastycznie podkreślają smak smażonych i pieczonych ziemniaków. Suszony koperek nadaje im niezrównanego aromatu. Nie miejcie oporów przed posypaniem ich słodką papryką. Może odrobina suszonych pomidorów? Nic nie stoi na przeszkodzie, by uczynić z nich specjał w stylu śródziemnomorskim. Jesteście fanami ostrych smaków? Właśnie dla Was przygotowaliśmy przepis na pikantne frytki, w którym pojawia się papryczka chili.

Pikantne frytki

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki Mieszanki ziół i przypraw Bałkańskiej z Trybulą Knorr
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaki, pokrój je w słupki, a następnie połóż płasko w naczyniu do pieczenia.
  2. Ziemniaki polej kilkoma kroplami oleju i dopraw Mieszanką ziół i przypraw Bałkańską z Trybulą Knorr. Frytki piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
  3. Wymieszaj w misce posiekaną papryczkę chili, ketchup oraz sok pomarańczowy. Gotowe frytki podawaj z sosem.

Frytki nie tylko z ziemniaków

Niech Światowy Dzień Frytek stanie się pretekstem do skosztowania tego słynnego dania w mniej oczywistej formie. Niespodzianki na talerzach są zawsze mile widziane. Jako jedno z pierwszych skojarzeń w myślach pojawiają się zapewne frytki z batatów. Te nieco bardziej egzotyczne bulwy są coraz łatwiej dostępne, więc szkoda byłoby nie wykorzystać ich potencjału. Słodkawy smak dobrze jest przełamać bardziej wyrazistymi przyprawami. Polecamy szczególnie czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i sproszkowaną czerwoną paprykę. Warzywne frytki warto potraktować jako sposób nie tylko na wprowadzenie większej ilości kolorów na stoły. Mogą okazać się znakomitym patentem na wzbogacenie menu w warzywa. Okaże się to pomocne zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za jedzeniem ich na surowo. Od frytek z marchewki wprost nie można się oderwać. Za ich niebanalny smak będą odpowiadać imbir, cynamon oraz odrobina miodu. Warto wypróbować frytki z selera, które pierwszorzędnie prezentują się z wyrazistą czarnuszką. Buraki to produkt, po który należy sięgać nie tylko podczas gotowania wigilijnego barszczu. Wyśmienicie smakują pieczone, stając się apetyczną alternatywą dla frytek z ziemniaków. Dynia, kabaczek, bakłażan oraz cukinia to kolejne warzywne propozycje na oryginalne frytki. Chcecie pójść o krok dalej w odkrywaniu oryginalnych sposobów na uatrakcyjnienie jadłospisu? Frytki z polenty to strzał w dziesiątkę.

Frytki z polenty 

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 200 g polenty
  • 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 100 g oleju z pestek winogron
  • 100 g pomidorków koktajlowych pomarańczowych
  • 2 łyżki Curry Knorr
  • 1 szalotka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 g musztardy
  • 30 ml octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj polentę według instrukcji producenta umieszczonej na opakowaniu z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Masę umieść na blaszce z piekarnika z wyłożonym pergaminem, odstaw do ostygnięcia oraz poczekaj, aż polenta stężeje. Po tym czasie pokrój masę na frytki o szerokości około 2 cm.
  2. Paski polenty smaż na patelni z dodatkiem oleju przez około 2 minuty z każdej strony.
  3. Przyrządź sos. Pokrój w kosteczkę szalotkę i pomidorki. Kawałki szalotki podsmaż i dodaj przyprawę Curry Knorr. Kukurydzę odcedź.
  4. Do szalotki wlej ocet, zredukuj jego ilość do połowy. Następnie do całości wsyp kukurydzę i wszystko duś przez około 10 minut. Gotowy sos odstaw do wystudzenia. Gdy będzie już chłodny, dodaj do niego musztardę i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z frytkami z polenty. 

Co oprócz ketchupu?

Pomidorowy ketchup to dodatek, bez którego prawdopodobnie większość smakoszów nie wyobraża sobie talerzyka z frytkami. Istnieją również miłośnicy zajadania frytek w towarzystwie majonezu. Jesteśmy zdania, że czasem warto trochę bardziej pokombinować, by z dania kojarzonego z fast foodem zrobić naprawdę efektowną i pyszną przekąskę. Spróbujcie sosu duńskiego, którego podstawowym składnikiem są korniszony. Modne awokado posłuży do przygotowania apetycznego dipu. Najlepiej w formie guacamole – lekko pikantnej pasty znanej z kuchni meksykańskiej. Kupiony w sklepie ketchup zamieńcie na własnoręcznie zrobiony sos pomidorowy z nieodzownym dodatkiem bazylii. Co powiecie na dip paprykowy? Prosty i pyszny! Z frytkami doskonale łączy się sos BBQ – odpowiedni nie tylko do potraw z grilla. Czy przy Waszym stole zasiadają miłośnicy sera? Dzięki naszemu sposobowi na frytki z dyni w serowym sosem będziecie w stanie oczarować ich już od pierwszego kęsa.

Frytki z dyni w serowym sosie

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 1 opakowanie Sosu serowego Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 80 ml oleju
  • 1 szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Dynię obierz ze skóry i oczyść z pestek. Umyj ziemniaki. Warzywa pokrój na długie frytki o szerokości 0,5 cm.
  2. Kawałki dyni i ziemniaków skrop olejem i rozłóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz około 25 minut.
  3. Upieczone warzywa dopraw Oregano z Turcji Knorr oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
  4. Przygotuj Sos serowy Knorr według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  5. Frytki serwuj z serowym sosem, solą morską i posiekaną natką pietruszki.

 

infowire.pl


POWIĄZANE

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę