W 2018 roku światowy rynek proszku jajecznego osiągnął poziom 201 755 ton. Skumulowany roczny wskaźnik wzrostu (CAGR) wyniósł 4,5 proc. w latach 2011 - 2018 - wynika z raportu opublikowanego przez Research and Markets.
Analitycy spodziewają się, że do roku 2024 ten segment przetwórstwa jaj wzrośnie do 251 076 ton, a CAGR wyniesie 4 proc. w latach 2019 - 2024. Specjaliści tłumaczą, że czynnikami napędzającymi wzrost popytu na proszek jest głównie możliwość długiego terminu przechowywania (od 5 do 10 lat), łatwość transportu i mniejsza powierzchnia magazynowania, brak odpadów (niż w przypadku jaj w skorupkach) i wygoda w użyciu z uwagi na postać fizyczną – co zmniejsza straty w procesie produkcyjnym przemysłu spożywczego.
W strukturze geograficznej Europa stanowi największy rynek. Proszek jest stosowany w wielu gałęziach przemysłu spożywczego, ale najwyższe zapotrzebowanie generuje piekarnictwo, następnie producenci sosów i dressingów.
W grupie największych graczy rynkowych w kategorii proszku wymienia się: Sanovo Group, Weko Group, Eurovo S.R.L., Rembrandt Enterprises Inc., Rose Acre Farms, Inc., Kewpie Egg Corporation.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz