Obiad to ważny posiłek dnia i warto przygotować go tak, by był pełnowartościowy, a jednocześnie smaczny i atrakcyjny dla dziecka. Wykorzystaj produkty, które lubi twoje dziecko – na przykład makaron, gofry, naleśniki czy pulpety, i dodaj do nich porcje warzyw, zapewniając maluchowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Skorzystaj z pomysłów Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” na pożywne i kolorowe dania obiadowe.
MAKARON Z SOSEM CUKINIOWYM I KURCZAKIEM
Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, autorki bloga Alaantkoweblw.pl
Składniki (4 porcje):
● 200 g ulubionego makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
● 1 duża cukinia
● 2-3 szalotki
● 2 ząbki czosnku
● pół szklanki śmietanki słodkiej 30%
● pół szklanki wody
● 200 g piersi z kurczaka
● 1/3 łyżeczki oregano suszonego
● 1/3 łyżeczki bazylii
● szczypta soli i pieprzu
● olej rzepakowy
● opcjonalnie: 2 gałązki natki pietruszki
Cukinię obierz i pokrój w kostkę lub na talarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i połóż kawałki cukinii. Szalotkę drobno posiekaj i również dodaj. Wymieszaj warzywa i zacznij podsmażać, uważając, by cebula się nie przypaliła. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do warzyw, wymieszaj i przykryj całość. Duś na małym ogniu, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie. Zalej warzywa wodą i śmietaną, przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki sos. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron do miękkości. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę, posyp oregano, bazylią
i oprósz solą i pieprzem. Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i przełóż kurczaka. Podsmażaj tylko do momentu, aż mięso zetnie się i zrumieni. Ugotowany makaron odcedź i wymieszaj z sosem i kurczakiem. Przełóż gotowe danie na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.
ZIELONE MIELONE ZE SZPINAKIEM
Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, autorki bloga Alaantkoweblw.pl
Składniki (12 sztuk):
● 300 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
● 200 g liści świeżego szpinaku
● 1 jajko
● 1,5 łyżki kaszy manny
● 2 małe ząbki czosnku
● pół cebuli
● szczypta soli i pieprzu
● olej rzepakowy
Zblenduj drobno surowy szpinak. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź. Do miski przełóż mięso, cebulę, dodaj szpinak, jajko, kaszę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Zamieszaj wszystko dokładnie, najlepiej ręką, i odstaw na co najmniej 15 minut do lodówki. Formuj w dłoniach niewielkie kotlety. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż kotlety z obu stron do zrumienienia, na niewielkim ogniu pod przykryciem. Możesz je również tak samo udusić w niewielkiej ilości wody lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez 30 minut (uformuj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je olejem).
SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW I CIECIERZYCY
Autorka: Magdalena Ciężkowska, dietetyczka dziecięca, autorka bloga Dziecizdrowoodzywione.pl
Składniki:
• 2 sztuki batatów
• 1,5 szklanki lub 1 puszka ciecierzycy gotowanej
• garść małych pomidorków
• duża garść szpinaku lub innej sałaty
• ok. 140 g sera typu feta
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• sól, pieprz
Sos:
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• 1 łyżka miodu
Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, dobrze ją wypłucz i dodaj do batatów. Do batatów i ciecierzycy dodaj olej, wędzoną paprykę, sól i wymieszaj. Bataty i ciecierzycę przełóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Aby przygotować sos, najpierw wymieszaj miód z octem, a na koniec dodaj olej i wymieszaj do jednolitej konsystencji. Sałatę i pomidorki wyłóż na talerzyki i skrop sosem, wymieszaj. Następnie dodaj upieczone bataty i cieciorkę oraz opcjonalnie pokruszony ser. Sałatka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
GOFRY WARZYWNE NA DWA SPOSOBY
Autorka: Joanna Brodzicka, autorka bloga Wkawiarence.pl
Składniki:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na lśniącą, sztywną pianę, dodając szczyptę soli. W misce mieszamy żółtka z cukrem i olejem. Możemy całość zmiksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek wraz
z wodą gazowaną, a także starty na tarce żółty ser i odrobinę soli. Miksujemy - powinniśmy otrzymać średnio gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy pianę z białek, lekko tylko ją mieszając łyżką. Do połowy gotowego ciasta dodajemy startą na tarce cukinię, a do drugiej połowy brokuł. Pieczemy w gofrownicy. Aby gofry były chrupiące i ładnie wypieczone oraz miękkie w środku, używajmy gofrownicy o parametrze minimum 1000W. Gofry podajemy
z dodatkiem ulubionych warzyw.
BURACZKOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM WANILIOWYM
Autorka: Joanna Brodzicka, autorka bloga Wkawiarence.pl
Składniki:
Startego na tarce buraka zagotowujemy w rondelku w 1 szklance mleka. Papkę buraczaną gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy łyżkę masła i drugą szklankę mleka. Przelewamy całość do miski, dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i blendujemy na gładką, lejącą masę naleśnikową. Serek łączymy z laską wanilii i cukrem. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię. Naleśniki powinny być cienkie. Gotowe naleśniczki naprzemiennie smarujemy serkiem, tworząc torcik. Na wierzch kroimy w kosteczkę lub plasterki jabłuszko i polewamy miodem.
oprac, e-red ppr.pl