Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O krok bliżej do przetworzonego białka zwierzęcego

16 kwietnia 2021
O krok bliżej do przetworzonego białka zwierzęcego

Stały komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz UE (SCoPAFF) oficjalnie przyjął projekt rozporządzenia Komisji zezwalającego na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) drobiu, trzody chlewnej, owadów oraz kolagenu i żelatyny przeżuwaczy w paszach.

Przedstawiciele państw członkowskich UE w SCoPAFF poparli projekt rozporządzenia Komisji zmieniającego załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 999/2001, które dopuści krzyżowe stosowanie przetworzonych białek zwierzęcych w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.

Rozporządzenie zostało przyjęte 25 głosami za i 2 wstrzymującymi się. Projektem zajmie się teraz Parlament i Rada, które wydadzą decyzję w ciągu 3 miesięcy. Brak sprzeciwu umożliwi formalne przyjęcie rozporządzenia przez Komisję oraz publikację w Dzienniku Urzędowym.

Przetworzone białko owadzie oraz przetworzone białka zwierzęce pochodzenia drobiowego (PAP) wydają się obecnie dwoma niezwykle perspektywicznymi źródłami białka w żywieniu trzody chlewnej. Stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego umożliwi maksymalne wykorzystanie zasobów, a tym samym osiągnięcie celów zrównoważenia żywności zawartych w strategii „od pola do stołu”.

Możliwości  stosowania tego komponentu paszowego może również stworzyć nowy rynek dla producentów drobiu, trzody chlewnej i owadów w UE, a także dla producentów pasz. Stosowanie PAP pozwoli zmniejszyć zależność od niezrównoważonego importu soi i zwiększyć produkcję białka w UE.

 

POLSUS / Copa - Cogeca


POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę