W dniu 14 września br. opublikowano rozporządzenie nr 2016/1644 wpisujące na unijna listę produktów o chronionych nazwach kolejny produkt–tym razem „Φάβα Φενεού” (Fava Feneou) (Chronione Oznaczenie Geograficzne).
Fava Feneou” to greckie, jadalne nasiona rośliny strączkowej otrzymywane z groszku siewnego. Po zbiorze nasion wysuszone, obłuskane i pokruszone liścienie przeznacza się do konsumpcji–na przykład w postaci zmielonego i rozgotowanego gęstego przecieru znanego jako fava.
Ziarna „Fava Feneou” odznaczają się wysoką zawartością: białek (przynajmniej 24 %), węglowodanów (44–60 %), oraz (roślinnych) włókien pokarmowych (12–25 %). Z tego względu nasiona „Fava Feneou” wyróżnia duża wartość odżywcza.
Produkcja odbywa się w Feneos i Stymfalii, jednostkach administracyjnych gminy Sikyona w departamencie Korynt położonym w regionie Peloponez.
FAMMU/FAPA na podst.: Dziennik Urzędowy KE