W dniu 9 listopada br., ukazało się rozporządzenie nr 2016/1959 wpisujące na unijną listę nowy produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym-Anguria Reggiana. Jest to włoski arbuz w trzech odmianach-okrągłej, podłużnej i owalnej o masie od 5 do 20 kg.
Właściwością szczególną arbuza „Anguria Reggiana” jest wyjątkowo słodki smak jego miąższu związany z dużą zawartością cukru. Cecha ta jest w dużej mierze wynikiem umiejętności producentów i wyspecjalizowanej techniki uprawowej stosowanej przez nich, szczególnie w momencie zbioru.
Każda z roślin jest badana co najmniej trzy razy przez rolnika, tak aby każdy arbuz „Anguria Reggiana” miał czas w pełni dojrzeć i zawierał najwyższy poziom cukru w momencie zbioru, zanim owoc zacznie przejrzewać, a jego miąższ jest chrupiący i jędrny.
FAMMU/FAPA na podst.: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej