W dniu 2 grudnia bieżącego roku ukazało się rozporządzenie nr 2016/2104 wpisujące na unijną listę nowy produkt Chronione Oznaczenie Geograficzne Vale of Evesham Asparagus.
„Vale of Evesham Asparagus” produkuje się wyłącznie w okresie od kwietnia do lipca, a te brytyjskie szparagi występują w kolorach od jasnozielonego do ciemnozielonego z fioletowymi główkami w zależności od tempa wzrostu i temperatur nocnych.
Typowy kształt to długie cienkie pędy o średnicy od 8 mm do 24 mm w połowie pędu, a maksymalna długość przy zbiorach wynosi 22 cm. Surowe szparagi smakiem przypominają świeży groszek oraz są kruche i chrupiące.
Po ugotowaniu szparagi nabierają pełnego smaku łagodnie orzechowych karczochów oraz mają delikatny zapach trawy i świeżego groszku, który może się różnić w zależności od temperatury, w jakiej zbierano szparagi. Uprawa musi odbywać się na obszarze doliny Evesham.
FAMMU/FAPA na podst.: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej