57 nowych rodzajów produktów, przyrost liczby miejsc pracy o 26 procent i 8 nowo zainstalowanych linii technologicznych. To tylko skrótowe podsumowanie strategicznych zmian, jakie nastąpiły w ostatnich dwóch latach w fabryce Danone w Bieruniu. Dzięki zaangażowaniu pracowników i wprowadzonym zmianom fabryka Danone zwiększa swój potencjał, a dążenie do niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe, stało się teraz jeszcze bardziej realne.
W pierwszym kwartale br. zakończył się intensywny, dwuletni okres zmian w obszarze modernizacji procesów produkcyjnych. Zmiany są wynikiem nowej strategii Danone, która zakłada specjalizację wszystkich europejskich fabryk. Dzięki temu obecnie powstaje tutaj 269 rodzajów jogurtów i serków z polskiego mleka, które trafiają do ponad 20 krajów. Rozszerzenie oferty wymagało instalacji nowych linii produkcyjnych oraz modernizacji części dotychczas istniejących. Zmiany wpłynęły także na 26 procentowy wzrost liczby miejsc pracy w fabryce.
„Jesteśmy dumni, że opracowywane w Bieruniu produkty, oparte na mleku od polskich rolników, podbijają świat. U podstaw naszej strategii leży chęć niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu osobom, jak to możliwe, a ostatnie zmiany w Bieruniu tę strategię urzeczywistniają” – powiedział Harry Klompe, Dyrektor Generalny Danone Sp. z o.o. „Jestem przekonany, że wprowadzenie specjalizacji fabryki w Bieruniu to dobra decyzja. Poza możliwościami dalszego rozwoju w przyszłości, już teraz pozwoliła nam zaoferować ponad 220 nowych miejsc pracy” – dodał Dyrektor Generalny Danone Sp. z o.o.
Europejski zasięg oferty z Bierunia
Dzięki rozszerzeniu oferty produktów mlecznych z Bierunia poszerzyły się również kompetencje pracowników zatrudnionych przy nowych liniach produkcyjnych oraz osób pracujących w dziale badań i rozwoju. Opracowywane przez nich receptury są wprowadzane w produktach trafiających zarówno do sklepów w Polsce, jak również tych eksportowanych do innych krajów Unii Europejskiej lub Stanów Zjednoczonych. Nie zmienił się jednak fakt, że przetworzone w Bieruniu mleko pochodzi od polskich rolników. Obecnie pozyskiwane jest od 146 dostawców, którzy zlokalizowani są również na terenie województwa śląskiego, gdzie znajduje się fabryka Danone. Dzięki temu jogurty i serki z polskiego mleka eksportowane są do ponad 20 krajów.
Unikatowa wiedza
W wyniku modernizacji fabryka w Bieruniu specjalizuje się w jogurtach pitnych o pojemności powyżej 100 g, produktach jedzonych łyżeczką, w tym w produkcji serków Danio. Co ważne, Bieruń stał się po zmianach jedynym miejscem w Europie, gdzie powstają serki i jogurty pakowane w nowoczesne, wygodne saszetki z zamknięciem, które są coraz chętniej wybierane przez konsumentów.
„Fabryka Danone w Bieruniu jest ważnym miejscem na mapie Europy. Z naszej wiedzy i doświadczenia korzystają teraz pracownicy Danone z innych krajów. Jest to możliwe dzięki procesowi zmian, który udało nam się zakończyć z sukcesem. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie zaangażowanie i otwartość moich współpracowników” – podkreślił Adil Hassoune, Dyrektor fabryki Danone w Bieruniu.
Biorąc pod uwagę skalę zmian, proces został przeprowadzony w sposób błyskawiczny. Udało się jednocześnie zachować najwyższe standardy bezpieczeństwa, kluczowe w sposobie działania wszystkich spółek Danone.
Danone z Bierunia
Zakład produkcyjny Danone działa w Bieruniu już ponad 20 lat i nieprzerwanie pozostaje otwarty na najmłodszych – tylko w 2016 roku odwiedziło go już 5 230 dzieci, a 558 wzięło udział w organizowanych przez Danone w regionie spotkaniach w gospodarstwach rolnych. Kierując się strategią zrównoważonego rozwoju, firma wspiera społeczność i działania lokalne. W ramach prowadzonego przez Danone programu Śniadanie Daje Moc 540 szkół, biorących w nim udział, to szkoły śląskie. Dzięki innemu projektowi Danone, czyli Podziel się Posiłkiem, tylko w zeszłym roku na Śląsku wydano ponad 40 tysięcy posiłków.
Więcej informacji na temat działalności i misji firmy Danone dostępnych jest na stronie www.danone.pl.
O fabryce Danone w Bieruniu
Fabryka w Bieruniu związana jest z Danone od 1997 roku. Po przeprowadzonej w latach 2015-2017 gruntownej modernizacji zakład specjalizuje się w produkcji jogurtów i serków, w tym pakowanych w nowoczesne saszetki z zamknięciem. W fabryce funkcjonuje 15 linii produkcyjnych, na których powstaje 269 produktów marek, m.in. Danone, Danonki, Danio, Gratka, Fantasia i Activia. W zakładzie zatrudnionych jest ponad 900 pracowników.
O grupie spółek DANONE
DANONE to światowy lider na rynku żywności dopasowanej do potrzeb odbiorcy na każdym etapie jego życia. W Polsce funkcjonują 4 spółki należące do grupy: Danone (świeże produkty mleczne), Żywiec Zdrój (woda i napoje), NUTRICIA (żywność dla niemowląt i małych dzieci) oraz NUTRICIA Medyczna (żywność medyczna), które łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz realizacja misji DANONE, zgodnie z którą poprzez żywność niesiemy zdrowie tak wielu ludziom, jak to możliwe. Działamy w ramach 12 lokalizacji w kraju, w których zatrudnienie znajduje łącznie niemal 3 500 osób.
Biuro Prasowe Danone