Według październikowych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2016 r. światowa produkcja drobiu po raz kolejny zwiększy się nieznacznie–o niespełna 1% do 115,8 mln ton wobec średniego 3% wzrostu w ciągu ostatniej dekady.
Poziom wytwarzania wzrośnie w tym roku w krajach rozwiniętych (+2,3%), a kraje rozwijające się zanotują nieznaczny spadek (-0,03%). Chiny obniżą produkcję już czwarty rok z rzędu (-5,2% do 18 mln ton) ze względu osłabienie popytu konsumpcyjnego.
Poza Chinami, prognozy produkcji w pozostałych krajach przodujących na światowym rynku drobiu są pozytywne. Największy producent–USA podwyższy poziom wytwarzania o 2,6% do rekordowych 21,8 mln ton. Wzrosty produkcji przewidziane są również m.in. w Brazylii, UE, Indiach, Meksyku, Argentynie, Tajlandii, Australii i Rosji. W RPA produkcja może obniżyć się o 1,5% z uwagi na rosnącą konkurencję dla krajowego sektora drobiarskiego ze strony importu. W 2016 r. globalny wywóz mięsa drobiu wzrośnie prawdopodobnie w większym stopniu niż w poprzednich kliku latach–o 4,4% do 12,7 mln ton, co odzwierciedla niższe poziomy produkcji u głównych importerów.
Głównym beneficjentem wyższego zapotrzebowania na drób będzie Brazylia, która zwiększy wysyłki o ok. 7% do rekordowych 4,6 mln ton. W pierwszym półroczu br. wzrosły znacznie dostawy brazylijskiego drobiu do Chin (+40%), a także m.in. do Egiptu, Iraku, Japonii i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Odbuduje się w tym roku również amerykański eksport drobiu (+3% do 3,6 mln ton), pomimo rosyjskiego embarga oraz utrzymywaniu w mocy przez niektóre kraje restrykcji importowych z powodu ptasiej grypy w USA w 2015 r.
Wysyłki drobiu na rynki zagraniczne zwiększy również w 2016 r. Unia Europejska, Tajlandia, Chile, Ukraina i Rosja. Niższe będą natomiast dostawy z Turcji, Argentyny i Chin. Światowy import mięsa drobiowego wzrośnie w tym roku o 3,3% do 12,6 mln ton, w największym stopniu zwiększą go kraje azjatyckie i bliskowschodnie (+4%).
Najwięksi importerzy–Chiny i Japonia zwiększą w tym roku zakupy odpowiednio o 3% i 7%. RPA zanotuje znaczny wzrost przywozu–aż o jedną czwartą, z uwagi na rosnące spożycie. Więcej drobiu niż przed rokiem sprowadzą również Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Kuwejt, Irak, Meksyk, UE, Filipiny, Singapur, Wietnam, Ukraina i Chile.
Rosja ograniczy zakupy drobiu o ok. 10%, co wynika ze wzrostu krajowej produkcji drobiarskiej oraz kontynuacji embarga importowego.
Niższy import drobiu niż przed rokiem zanotują również Angola, Benin, Wenezuela, Kanada i Kuba.
FAMMU/FAPA na podst. FAO Food Outlook , październik 2016 r.