Amerykański producent mięsa Tyson Foods zamierza przeznaczyć blisko 48 mln dolarów na modernizację zakładu w Pine Bluff w Arkansas, celem, której będzie zwiększenie wydajności linii do produkcji przetworzonych produktów z kurczaka. Zautomatyzowane zostaną także linie pakujące.
Inwestycja na zakończyć się na koniec 2021 roku. Działania Tyson Foods są elementem długoterminowej strategii rozwoju i reakcją na rosnący popyt na wygodne w użyciu, wysokiej jakości produkty z kurczaka zgłaszany przez klientów sektora gastronomicznego i klientów detalicznych.
Produkcja w zakładzie koncentruje się na gotowanych produktach z kurczaka, między innymi polędwiczek i skrzydełek z kością/bez kości. Tyson Foods pracuje nad reorganizacją segmentów biznesowych w zakresie drobiu i dań gotowych, ale i w kategorii mięsa czerwonego w celu przyspieszenia innowacji.
Jednym z celów jest uproszczenie i skoncentrowanie struktury, co docelowo powinno wpłynąć na wyższą efektywność podejmowanych decyzji operacyjnych.
KIPDiP