Fonterra ogłosiła szczegóły przejścia serowni Stirling w Otago z węgla na biomasę drzewną. Proces przekształceń zostanie zakończony w sierpniu 2022 r. Cała Fonterra wyeliminuje węgiel do 2037 r. Dzięki przejściu serowni Stirling na biomasę drzewną roczne emisje zakładu zmniejszą się o 18 500 ton CO2 – odpowiednik usunięcia z dróg ponad 7000 samochodów.
– Zrównoważony rozwój leży u podstaw naszej strategii, a ten projekt jest czymś, co będzie dobre dla środowiska i lokalnej społeczności. Oprócz braku węgla, nowy kocioł przyniesie dodatkowe korzyści dla środowiska, w tym zmniejszenie ilości ścieków, hałasu, odpadów stałych trafiających na wysypiska i emisji do atmosfery. Nasz zakład w Stirling eksportuje do klientów w ponad 10 krajach, w tym w Japonii i Korei Południowej – skomentował Richard Gray, Dyrektor Generalny Operacji na Wyspie Południowej w mleczarni Fonterra.
Biomasa drzewna będzie pozyskiwana przez firmę Pioneer Energy, która jest lokalnie własnością Central Lakes Trust. – Pioneer Energy ma udokumentowane doświadczenie w zakresie instalacji nowych i konwersji istniejących kotłów na biomasę, a dzięki naszemu własnemu oddziałowi paliwa drzewnego zapewniającemu jakość i bezpieczeństwo lokalnych dostaw paliwa, ograniczyliśmy wszelkie postrzegane ryzyko.
Stirling to trzeci zakład, który zmienił rodzaj paliwa w strukturze Fonterry.
Przekształcenie zakładu Te Awamutu na pelety drzewne zaowocowało 10% zmniejszeniem zużycia węgla przez spółdzielnię, zakład Brightwater na Wyspie Południowej również korzysta z biomasy drzewnej.
Te trzy projekty, w połączeniu z innymi pracami związanymi z efektywnością energetyczną, zmniejszą emisję firmy o 135 tys. ton, co odpowiada usunięciu z dróg blisko 52 tys. samochodów.
Forum Mleczarskie