MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Nowa smaczna data - Święto Twarogu 2 czerwca

13 maja 2024
Nowa smaczna data -  Święto Twarogu 2 czerwca

 Sery kozie z Gospodarstwa Ekologicznego Figa i Koziej Farmy Złotnej

 Polska kuchnia twarogami stoi ✿ Dobro narodowe ✿ Najwyższa forma mleka ✿ Zagrodowe to moc zalet   ✿ Kozie twarożki niczym jedwab

Trudno jest rządzić krajem, w którym jest 246 (inna wersja 365) gatunków sera, powinien powtórzyć za francuskim prezydentem - polski szef rządu i skorygować dane statystyczne. Dziś we Francji gatunków jest dużo więcej i statystyki są rozbieżne, a w Polsce jest podobnie – wyliczenia pokazują dane z dwoma zerami. Nasz kraj utrzymuje się w ścisłej światowej czołówce producentów sera na 5 pozycji – z 992 tys. ton (jak podaje PAP). Prawie 1/3 to eksport.

Polska serowa rośnie w siłę, zwłaszcza w kategorii serów zagrodowych, a polska kuchnia twarogami stoi (52 % produkcji). Obok dużych, przemysłowych fabryk sera, działa 1000 – 1500 serowarni zagrodowych. Bogata oferta twarogów i ich jakość skłoniła grono serowarów, krytyków kulinarnych, kucharzy do ustanowienia jeszcze w 2020 roku nowego święta - Dnia Twarogu. Ci aktywiści kulinarni uznali twaróg za nasze dobro narodowe, godne specjalnego uhonorowania. 

Za inicjatora uważa się Giena Mientkiewicza, najbardziej znanego znawcę sera, promotora i twórcę określenia „sery zagrodowe”. Ów ekspert podkreśla, że „Twaróg jest charakterystyczny dla kuchni słowiańskiej, a szczególnie kuchni polskiej. W żadnej innej nie używa się tylu rodzajów twarogu i na tyle sposobów. Nie ważne, czy mówimy o sznece z glancemgziku z pyrami, pierogu biłgorajskim, serniku krakowskim, zawsze myślimy o twarogu, bez którego tych przysmaków nigdy by nie było”.

 Polska ma historyczne podstawy do uważania się za kolebkę twarogu, dzięki odkryciu na Kujawach pochodzących sprzed 7 tysięcy lat ceramicznych cedzaków do wytwarzania właśnie twarogu.

Spośród całej rodziny twarogowej najbardziej cenione są sery kozie, po pierwsze, z uwagi na niebagatelne wartości odżywcze, po drugie, dlatego że na wytworzenie 1 kg tego nabiału trzeba zebrać 8 litrów mleka. Najlepiej od kóz hodowanych na terenach nieskażonych.

 Prozdrowotne sery „Figi”

 Właśnie w Mszanie na Podkarpaciu powstaje kozi nabiał i to od czasów zaistnienia tam  pasterstwa wołoskiego w XV wieku. Na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów, gdzie tereny wypasania zwierząt są zaliczane do najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, pasie się stado 300 kóz należące do rodziny Maziejuków, prowadzących Gospodarstwo Ekologiczne Figa. (www.serymaziejuk.pl)

 Gospodarstwo – członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia” - specjalizuje się w tradycyjnym przetwarzaniu mleka niepasteryzowanego, sposobie zbliżonym do domowego wyrabiania serów.

Pan Wawrzyniec Maziejuk, współpracownik - „Nasze tradycyjne sery są produkowane z surowego, pełnego mleka z wykorzystaniem naturalnych mikroorganizmów naszego środowiska. Z mleka od zwierząt żywiących się na ekologicznych pastwiskach. Ocena mikrobiologiczna  tradycyjnych serów twarogowych, w badaniach realizowanych przez pracowników naukowych IBPRS i SGGW, wykazała wysoki poziom drobnoustrojów kwasu mlekowego (Lactobacillus sp. Bifidobakterium i innych) o dobrych właściwościach technologicznych i żywieniowych. Do produkcji nie stosujemy żadnych dodatków. A jednak odpowiednio zapakowane twarożki, bundz, bryndza, czy ser farmerski dobrze znoszą warunki transportu na cały kraj”.

Sery z Figi zdobyły uznanie wielu jurorów i sądów konkursowych.  Wśród nagród znajdują się między innymi – Orzeł Polskiego Rolnictwa – („Wprost” – 2018), Perła – 2009 i 2014 w konkursach Nasze Kulinarne Dziedzictwo, dyplom i tytuł Najlepszego Produktu Spożywczego – 2007  w plebiscycie Smaczne bo Podkarpackie. Ser kozi farmerski, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, reprezentował polską żywność podczas obrad premierów w czasie polskiej prezydencji w UE.

Na walory serów wytwarzanych z naturalnych produktów i w naturalnych warunkach, dojrzewających w spokojnym tempie oraz bez chemicznych konserwantów zwrócił uwagę Piero Sardo, jeden z najwybitniejszych znawców serów na świecie, prezes Fundacji Slow Food na rzecz Bioróżnorodności, (poznał sery „Figi” podczas wizyty w Polsce). Takie właśnie są sery ekologiczne, rzecz jasna, certyfikowane.

Potwierdzeniem wysokiej wartości odżywczej mleka koziego i jego przetworów jest fakt obecności ich w pożywieniu mieszkańców greckiej „wyspy dziewięćdziesięciolatków”, czyli Ikarii, słynącej z długiego życia tubylców. Tu trzeba dodać, że kozie mleko zawiera tryptofan, aminokwas będący prekursorem serotoniny – hormonu dobrego nastroju.

Nagrody dla twarożku z Koziej Farmy Złotnej

Sery kozie z Gospodarstwa Ekologicznego Figa i Koziej Farmy Złotnej

Niedaleko Morąga, na granicy Warmii i Mazur Zachodnich Kozia Farma we wsi Złotna zdobywa nagrody za kozi nabiał z zagrodowej serowarni. Między innymi za  śmietankowy Twarożek Oberlandzki z pasteryzowanego mleka, nagrodzony na ogólnopolskim festiwalu Święto Wina i Sera we Wrocławiu w 2014 r., na festiwalu Czas Na Ser w Lidzbarku Warmińskim oraz na Festiwalu Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie. A w przydomowym bufecie można go posmakować w czasie degustacji np. w wersji słodkiej z konfiturą malinową. Sery podpuszczkowe komponuje się m.in. z kozieradką, lawendą, rozmarynem, tymiankiem lub czerwonym pieprzem. Dla odmiany, najdelikatniejszym serem jest Ricotta z serwatki.

Pani Katarzyna Łaski prowadząca wraz z mężem Grzegorzem Kozią Farmę Złotną (https://koziafarma.pl)

 – „Nasze kozy mają idealne warunki bytowania na zielonych terenach, na których gospodarujemy i dbamy o zachowanie bioróżnorodności. Na naszych łąkach rośnie wiele dzikich ziół, dzięki czemu ta zielona spiżarnia daje kozom urozmaicone pożywienie. Dla urozmaicenia zwierzęta dostają też do obgryzania świerkowe i liściaste gałęzie, korę ulubionych drzew, nie wspominając o ekologicznych jabłkach i dyniach”.

Kozia Farma Złotna to należące do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” certyfikowane gospodarstwo ekologiczne, rozciągające  się na 62 hektarach pól, łąk i pastwisk, które czekają na turystów, nie tylko z okazji święta. Hasło Agroturystyka z kozami – ekologiczne gospodarstwo rolne dla każdego! to zaproszenie do wykorzystania wszystkich walorów przyrodniczych.

Za posumowanie niech wystarczy zachęcająca ocena wspomnianego eksperta serowego Giena Mientkiewicza:

 „Kozie twarożki są najdelikatniejsze, przypominają jedwab, morski piasek przesypujący się między palcami. Coś bardzo uległego, dopasowującego się, a jednak posiadającego swoją strukturę. W zapachu splatają się charakterystyczne dla kozich serów nuty bliskie naturze, świeże i kwaśne, jak zapach wierzbowych witek. Smakiem potwierdza swoją delikatność. Trochę kwaśności i słodkości”.

Warto docenić twarogi, nie tylko w czasie ich święta, i pamiętać o zaletach tego pożywienia - efektu przyjaźni mleka z bakteriami kwasu mlekowego. Niech czas dobrego sera trwa cały rok, codziennie - na śniadanie, obiad, kolację.

Bohdan Juchniewicz, Stowarzyszenie „Polska Ekologia”

Sery kozie z Gospodarstwa Ekologicznego Figa i Koziej Farmy Złotnej

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę