Ptak_Waw_CTR_2024

Nowa rzeczywistość restauracji, czyli OuiChef.pl, For Rest Projekt i Food Service w służbie dla gastronomii

8 kwietnia 2020
Nowa rzeczywistość restauracji, czyli  OuiChef.pl, For Rest Projekt i Food Service w służbie dla gastronomii

Od 3.04 startujemy z nową sekcją na stronie OuiChef.pl, informującą o bieżących sprawach dotyczących koronawirusa, a także agregującą porady pomocowe dla gastronomii przygotowane we współpracy z współinicjatorem akcji „For Rest Projekt”. Naszym wspólnym celemjest bezpośrednia pomoc restauracjom w wyjątkowo trudnej sytuacji, w jakiej się znalazły tak o inicjatywie mówi Agata Godlewska, redaktor naczelna magazynu „Food Service”.


Wsparcie dla branży gastronomicznej

„Gastronomia w czasach pandemii” to zakładka na stronie OuiChef.pl http://ouichef.pl/, oferująca pomoc online, a docelowo także telefoniczną i osobistą przez zespół specjalistów, którzy zapewnią szybkie i profesjonalne wsparcie restauratorom szczególnie dotkniętym ekonomicznymi skutkami pandemii.


Zainteresowani będą mogli za pośrednictwem specjalnego formularza umieszczonego w zakładce przesłać pytania, z którymi sami nie są w stanie sobie poradzić. Co prawda, wiele odpowiedzi czy wskazówek można znaleźć w internecie, ale nie każdy ma czas i siły, by w obecnej sytuacji zająć się takimi poszukiwaniami.


Dlatego też konsultanci z For Rest Projekt, wspólnie z OuiChef.pl będą agregować odpowiedzi na aktualne pytania, weryfikować kwestionariusze, poszukiwać odpowiednich specjalistów i konsultantów, współtworzyć artykuły eksperckie. For Rest Projekt odpowiedzialny jest również za bezpośredni kontakt z potrzebującymi podmiotami branży gastronomicznej precyzuje Marcin Koch, restaurator i biznesmen.

 

Porady w jednym miejscu

Dzięki sekcji „Gastronomia w czasach pandemii” w portalu OuiChef.pl restauratorzy będą mogli w jednym miejscu uzyskać informacje i porady prawne m.in. od Michała Włodarczyka, adwokata w zespole prawa pracy Kancelarii BSJP Brockhuis Jurczak Prusak Sroka Nilsson. Pomoc będzie można uzyskać w takich obszarach jak: Finanse (np. jak negocjować zobowiązania, gdzie szukać wsparcia finansowego), Pracownicy (np. komunikacja, redukcje, umowy), Pomoc psychologiczna (sposoby na rozsądne działanie w sytuacji stresu czy paniki), oraz dowiedzieć się, jak mimo trudnych warunków zbudować plan na przyszłość lub wyjście z biznesu. W nowej sekcji zamieszczone będą także najświeższe wiadomości i zalecenia rządowe związane z pandemią koronawirusa w Polsce, które zostaną opatrzone komentarzami restauratorów i redakcji „Food Service”.

 

Zainteresowani będą mogli także skorzystać z konsultingu, w ramach którego eksperci będą doradzać przy planowaniu i optymalizacji wydatków, a także wesprą pomysłami i sposobami, jak sobie radzić biznesowo mimo obostrzeń, na przykładach działań innych firm na rynku.

 

Eksperci, z którymi nawiązaliśmy współpracę, oraz cała nasza redakcja/wydawnictwo realizuje inicjatywę pro bono. Zrobimy wszystko co w naszej mocy, aby pomóc branży we wszystkich kwestiach związanych z funkcjonowaniem restauracji w tych trudnych czasach – podsumowuje Godlewska

– Czujemy się częścią społeczności gastro, dlatego chcemy zapewnić branży jak najbardziej merytoryczne wsparcie – dodaje.

 

W nowej sekcji dodane zostanie również miejsce, w którym opiszemy działania producentów i firm, mające na celu pomoc restauracjom. Poruszymy takie kwestie jak m.in. odroczenie lub zawieszenie płatności czy darmowe zatowarowanie.


Wydanie specjalne

Najbliższe wydanie magazynu „Food Service” będzie wydaniem specjalnym, w całości poświęconym pandemii koronawirusa i jej wpływowi na branżę gastronomiczną. Autorzy, w swoich stałych rubrykach nawiążą do aktualnej sytuacji i skutków, jakie niesie ona dla restauracji. Takie działy jak Zarządzanie, Marketing, Sztuka obsługi czy nawet felietony stanowić będą merytoryczne wsparcie dla właścicieli i innych osób związanych z prowadzeniem lokali gastronomicznych. W numerze specjalnym znajdą się także porady prawne oraz specjalne redakcyjne podsumowania aktualnej sytuacji w poszczególnych sektorach rynku gastro, takich jak: delivery, fine dining czy akcje pomocowe organizowane przez i dla restauracji.

 

25% z całkowitych wpływów z reklam do numeru specjalnego „Food Service” (bez podnoszenia ich cen i niezależnie od tego, czy wpływy pokryją koszty wydawnicze) przekażemy na zakup posiłków w restauracjach dowożących je do szpitali.

 

 

Współorganizatorzy:

 

OuiChef.pl – serwis łączący tematykę z obszaru gastronomii, marketingu i trendów kulinarnych. Użytkownicy serwisu znajdą na OuiChef.pl nie tylko praktyczne porady, np. jak prowadzić restauracyjny biznes, ale także wywiady, felietony, reportaże oraz ciekawostki ze świata foodies. www.ouichef.pl

 

For Rest Projekt – to działanie zainicjowane przez Marcina Kocha, restauratora i biznesmena, Hannę Dąbrowską, konsultantkę i praktyka w zarządzaniu w branży gastronomicznej, oraz Magdalenę Pyszczek, specjalistkę w zakresie zarządzania kosztami i procesami optymalizacji produkcji w restauracjach. Osoby zaangażowane w For Fest Projekt pracują pro bono, a wsparcia finansowego udziela im warszawska restauracja Bazar Kocha. Więcej informacji na www.frprojekt.pl.

 

Food Service” – to czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych, tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a tym samym podnosić standard swoich usług.

 

***

Wydawcą portalu OuiChef.pl i magazynu „Food Service” jest VFP Communications.

 

 www.ouichef.pl

 

inf. pras. Food Service


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę