Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Norbert Kaczmarczyk: trzeba chronić polskich producentów makaronów

14 kwietnia 2023
Norbert Kaczmarczyk: trzeba chronić polskich producentów makaronów

Biuro Poselskie Norberta Kaczmarczyka przesłało do nszej redakcji informację po ostatnim posiedzeniu Rolnego Zespołu Parlamentarnego, którego tematem była sytuacja w branży makaronowej. Turecki makaron bezcłowo wjeżdża do Polski! Komisja Europejska zdjęła cła na turecki makaron! Turcja przejęła polski eksport makaronu na Ukrainę. Producenci makaronów dalej nie są objęci niższymi stawkami za energię i gaz, jak na przykład branża piekarska.

Polska Izba Makaronu w minionym roku wielokrotnie apelowała do rządu o wsparcie dla branży w związku z rosnącymi cenami energii. Teraz producenci makaronów w Polsce ponownie zwracają się z prośbą do rządu o pomoc. Oczekiwania PIM popiera poseł na Sejm RP, przewodniczący Rolnego Zespołu ParlamentarnegoNorbert Kaczmarczyk.

Branża makaronowa apeluje o wsparcie i równe traktowanie. Obecna sytuacja spowodowana wojną w Ukrainie wpłynęła na gwałtowny wzrost cen produkcji makaronów - w tym koszty energii, gazu oraz wynagrodzenia pracowników. Producenci makaronu borykają się przede wszystkim z problem wysokich cen energii i gazu, a także kosztów około produkcyjnych, między innymi z cenami jaj - mówi się o kilkudziesięcioprocentowych wzrostach cen w ciągu ostatnich kilku miesięcy. 

Potwierdzają to dane zebrane przez pracowników Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i publikowane w biuletynach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej. Wynika z nich, że 22 stycznia 2023 r. na rynku za 100 jaj spożywczych z chowu klatkowego w kategorii L trzeba było zapłacić średnio prawie 80 zł. Dokładnie rok wcześniej – niespełna 47 zł. - piszą członkowie PIM.

 Rząd zapowiedział pomoc dla piekarni i cukierni w postaci niższej ceny gazu, co przyjęliśmy z jednej strony zadowoleniem, a z drugiej rozczarowaniem, dlaczego zostaliśmy pominięci. Jako branża apelujemy o wsparcie i równe traktowanie – bez takich gwarancji łańcuch produkcji zostanie nadszarpnięty a my, jako przedsiębiorcy, staniemy przed widmem zmian, zwolnień a nawet zamknięcia zakładów.

Przez wysokie koszty produkcji już w tej chwili makaron produkowany w Polsce jest niekonkurencyjny cenowo, a producenci z Turcji, Czech, Łotwy wypierają krajowych producentów z półek sklepowych. Obniżenie stawki na gaz dla piekarni i cukierni pokazuje, że rząd wsłuchuje się w głos przedsiębiorców i podejmuje dialog na rzecz ratowania polskiego przemysłu - dodają.

Przedstawiciele Polskiej Izby Makaronu podczas posiedzenia Rolnego Zespołu Parlamentarnego w dniu 12.04.2023 r. przekazali na ręce Norberta Kaczmarczyka następujące postulaty:

  1. Wsparcie i równe traktowanie – bez takich gwarancji łańcuch produkcji zostanie nadszarpnięty  a przedsiębiorcy staną przed widmem zmian, zwolnień a nawet zamknięcia zakładów. Obniżenie stawki na gaz dla piekarni i cukierni pokazuje, że rząd wsłuchuje się w głos przedsiębiorców i podejmuje dialog na rzecz ratowania polskiego przemysłu. Obecnie rząd proponuje dopłaty dla rolników do sprzedanego zboża. Uważamy, że jest to bardzo dobry pomysł, jednak nie rozwiązuje on istoty problemu. Dopłaty nie spowodują, że zboża będzie mniej, ono nadal będzie w kraju, tylko, że w innym magazynie. Rozwiązaniem byłaby dopłata do wyeksportowanych makaronów poza Unię Europejską. Takie dopłaty funkcjonują obecnie w Turcji. Dzięki nim, będzie można obniżyć cenę makaronu na rynkach trzecich i znacząco ożywić sprzedaż, co przełoży się bezpośrednio na większe zużycie pszenicy krajowej, której na rynku jest nadwyżka, oraz wzmocni konkurencyjność branży na rynkach zagranicznych. Turcja dzięki pomocy swojego rządu w postaci dopłat do wyeksportowanych makaronów, oraz dopłat pokrywających koszty transportu eksportowanych makaronów stała się drugim producentem makaronu na świecie, pomimo tego, że importuje pszenicę. Nadmiar zboża nie musi być dla Polski problemem, a ogromnym atutem, który powinniśmy umieć wykorzystać.
  2. Rozpatrzenie przez rząd możliwości zmian legislacyjnych w obecnie nowelizowanej ustawie o odnawialnych źródłach energii (UC99), poprzez możliwość uzyskiwania przez producentów rolno-spożywczych zgody na budowę instalacji fotowoltaicznych bez konieczności załatwiania długotrwałych formalności dla instalacji powyżej 300 kWh lub proporcjonalnie do zużycia przez zakład produkcyjny.
  3. możliwość objęcia makaronów jako produktów przeznaczonych na pomoc humanitarną do krajów Azji i Afryki Północnej. Pomoc ta, mogłaby dotyczyć makaronów z rezerw  zgromadzonych w Agencji Rezerw Strategicznych lub makaronów wyprodukowanych na ten cel przez powołaną przez Polską Izbę Makaronu grupę producentów. W tym przypadku pomoc ta musiałaby być objęta zamówieniem rządowym. Jest to jeden ze sposobów zagospodarowania ogromnych nadwyżek pszenicy krajowej jak i sprowadzonej z  Ukrainy.

źródło: Biuro Poselskie Norberta Kczmarczyka; oprac: e-mk ppr.pl


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę