Francja już kilkukrotnie w tym roku zgłaszała zakażenia nisko zjadliwym wirusem grypy ptaków na fermach drobiu, szczególnie tych specjalizujących się w chowie kaczek. Coraz bardziej niepokoi różnorodność pojawiających się szczepów wirusa. Najnowsze dwa zgłoszenia francuskich władz z ubiegłego tygodnia dotyczą przypadków zakażeń wirusem o niskiej patogenności podtypów H5N5 i H5N1.
Oba incydenty miały miejsce w departamencie Sarthe w regionie Kraj Loara. W gospodarstwach utrzymywano indyki reprodukcyjne i kaczki. Wirus o niskiej chorobotwórczości już od początku grudnia 2017 roku atakuje francuskie gospodarstwa zajmujące się chowem kaczek. Wcześniej diagnozowano w zakażonych stadach LPAI podtypu H5N2 i H5N3.
Pod koniec marca tego roku dodatnie wyniki w kierunku nisko zjadliwego wirusa H5N1 uzyskano również w jednym z gospodarstw we Włoszech, w regionie Lombardia. Izba już wcześniej informowała, że włoscy producenci w marcu musieli się zmierzyć z powrotem wysoce zakaźnego wirusa H5N8 na fermy drobiu, który w 2017 roku wyrządził ogromne straty w sektorze. Lokalne władze informowały o wybuchu trzech ognisk choroby, w tym dwóch na fermach utrzymujących kury nioski i w jednym dotyczącym stada indyków rzeźnych.
Przypomnijmy, że w latach 2016-2017 w południowo – zachodniej Francji specjalizującej się w produkcji foie gras, producenci ponieśli dotkliwe straty. W walce z grypą ptaków zlikwidowano miliony kaczek i gęsi, a działając prewencyjnie przez dłuższy czas wstrzymywano się z wznowieniem produkcji . Francuski sektor dzięki pomocy finansowej ze strony Komisji Europejskiej i francuskiego rządu, szacowanej na 350 milionów euro, powoli odzyskuje wcześniejszy potencjał produkcyjny. Sprzyja temu fakt, że obecny sezon grypowy jest znacznie łagodniejszy niż poprzednich latach, choć nie obchodzi się bez incydentów. Kryzys jaki spotkał francuskich producentów foie gras, pomimo kosztów które trzeba było ponieść, skłonił ich do zmian w metodach produkcji, aby zmniejszyć ryzyko związane z HPAI w przyszłości. Przedstawiciele francuskiej branży twierdzą, że w ubiegłym roku o 20 procent zmniejszyła się produkcja foie gras, ale wzrosła wartość sprzedaży. W sieciach handlowych sprzedaż foie gras spadła o blisko 13 procent w 2017 roku, przy jednoczesnym jednoprocentowym wzroście wartości. Liczba kaczek wyprodukowanych we Francji w 2017 roku zmniejszyła się do 23 milionów z poziomu 29 milionów w 2016 r. oraz 37 milionów w 2015 roku.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz