W kwietniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 151,8 pkt i wobec zmienionego indeksu z marca wzrósł o 0,7 % (1,1 pp.). Był to trzeci miesiąc z rzędu nieznacznego wzrostu cen żywności na świecie. W skali roku indeks FAO był jeszcze o 10 % (16,6 pp.) niższy.
W kwietniu br. podrożały wobec marca oleje roślinne (+4,1%), zboża (+1,5%) oraz mięso (+0,8 % do 146,6 pkt). Obniżyły się natomiast ceny artykułów mleczarskich (-2,2%) i cukru (-1,7%). Utrzymywała się nadal stabilizacja cen wieprzowiny i drobiu, co odzwierciedla dobre zbilansowanie podaży i popytu.
Notowania wołowiny wzrosły, głównie cen eksportowych w Australii, do poziomu najwyższego od października 2015 r. ze względu na ograniczoną podaż i wzrost zapotrzebowania ze strony USA.
W sektorze zbóż podwyższyły się zwłaszcza ceny kukurydzy, co zostało spowodowane osłabieniem kursu dolara oraz wzrostem cen olejów roślinnych. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy oraz perspektywy dobrych zbiorów ograniczały wzrost notowań cen tego zboża.
FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 05.05.16