W grudniu 2016 r. indeks światowych cen żywności FAO obniżył się wobec zmienionej wartości z listopada o 0,1% (0,1 pp.) do 171,8 pkt. Wobec grudnia 2015 r. żywność podrożała o 12%.
Notowania rosły systematycznie od początku ubiegłego roku, jedynie w lipcu i w grudniu miał miejsce nieznaczny spadek.
W ostatnim miesiącu roku spadły najbardziej ceny cukru (-8,6%), a także nieznacznie mięsa (-1,1%). Podrożały natomiast ponownie oleje roślinne (+4,2%) i artykuły mleczarskie (+3,3%) oraz minimalnie zboża (+0,5%).
W całym 2016 r. średni indeks cen żywności FAO wyniósł 161,6 pkt i był o 1,5% niższy niż rok wcześniej i najniższy od 2009 r. Żywność na świecie potaniała już piąty rok z rzędu.
W 2016 r. podrożały znacznie cukier (+34%) i oleje roślinne (+11%), obniżyły się natomiast ceny zbóż (-10%), mięsa (-7%) i artykułów mleczarskich (-4%).
W sektorze mięsnym spadły w grudniu najbardziej ceny mięsa owczego i wołowiny, natomiast wieprzowina i drób potaniały nieznacznie. Notowania mięsa ogółem były o 7,7% wyższe niż przed rokiem. W całym 2016 r. obniżyły się najbardziej notowania mięsa drobiu i wołowiny.
FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 12.01.17