fot. e-mk, ppr.pl
Niskie zainteresowanie Afryki rolnictwem jest przyczyną utrzymujących się niedoborów żywności
Przywódcy i eksperci zebrani w Dar es Salaam, handlowej stolicy Tanzanii, zostali poinformowani w tym tygodniu, że niewielkie inwestycje w produkcję rolną, w tym wykorzystanie nowoczesnych technologii, uniemożliwiają kontynentowi wyżywienie się.
Wiceprezydent Tanzanii Philip Mpango przedstawił cztery kluczowe aspekty transformacji systemów żywnościowych w Afryce w celu wyeliminowania głodu i promowania wzrostu gospodarczego.
Według niego kluczowym kierunkiem będzie wykorzystanie istniejącej wiedzy naukowej, a także wykorzystanie wielosektorowych podejść do rozwoju. Dla Afryki jest to nie tylko zła polityka, ale także brak inwestycji w produkcję wysokiej jakości nasion, kontrolę gleb i ochronę zebranych przed szkodliwymi pierwiastkami, które eksperci nazywają stratami po zbiorach.
Eksperci cytowali liczne raporty, w tym niedawne badanie przeprowadzone przez Międzynarodową Federację Czerwonego Krzyża, według którego jedna piąta z 1,3 miliarda ludzi w Afryce codziennie kładzie się spać głodna. Rachunek importu żywności do Afryki wynosi 75 miliardów dolarów rocznie. Według raportu o stanie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia z lipca 2023 r. kryzys żywnościowy w Afryce jest dwa razy wyższy niż średnia światowa.
oprac, e-mk, ppr.pl; Źródło: theeastafrican.co