Miniony tydzień przyniósł ogromne wzrosty cen jaj w amerykańskich sklepach. W ostatni piątek konsumenci musieli płacić za jaja w niektórych stanach nawet 31 procent więcej niż tydzień temu, w poniedziałek.
Wzrosty cen są wiązane z sytuacją epidemiczną. Analitycy nie potrafią jednak powiedzieć, co konkretnie stoi za tak dużymi podwyżkami cen.
Nie wiadomo, czy jest to efekt robienia zapasów przez konsumentów, czy może w czasie bezprecedensowych wzrostów bezrobocia jaja stały się tańszą alternatywą dla bardziej wyszukanych posiłków, czy też prawdziwsza jest teoria o tym, że przyzwyczajeni do konsumpcji poza domem Amerykanie nie potrafią gotować bardziej złożonych potraw i jedząc w domu wybierają omlet albo jajecznicę.
Niestety, na razie zwyżki cen z rynku detalicznego tylko w umiarkowany sposób przeniosły się na ceny płacone producentom.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz