Nie ma żadnych oznak odwrócenia gwałtownego spadku uboju trzody chlewnej w Niemczech. Według AgE w październiku wyprodukowano o ponad 10% mniej wieprzowiny niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Najnowsze dane po raz kolejny potwierdzają drastyczny spadek produkcji wieprzowiny w Niemczech w wyniku ograniczenia pogłowia krajowego.
Od stycznia do października 2022 r. ubój trzody spadł o 9,2%.
Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w samym październiku w lokalnych rzeźniach przyjęto do uboju ok. 3,80 mln świń; to było o 445 100 zwierząt mniej, czyli oodnotowano spdek o 10,5% niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. We wrześniu minus wyniósł 10,3%, aw sierpniu 7,1%, co jeszcze bardziej pogłębiło różnicę w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku. Produkcja wieprzowiny w miesiącu sprawozdawczym wyniosła 363 700 ton, co oznacza spadek o 10,2% w stosunku do października 2021 r.
Produkcja wieprzowiny gwałtownie spada naadal
Niewiele lepiej wygląda bilans za pierwsze dziesięć miesięcy 2022 roku. Według statystyk z Wiesbaden, od stycznia do października zabito w Niemczech łącznie 39,13 mln świń; w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego oznacza to minus 3,95 mln zwierząt, czyli 9,2%. Produkcja wieprzowiny spadła w tym okresie nawet o 9,8% do prawie 3,73 mln ton ze względu na niższą masę ubojową. Pięć lat temu było to około 830 000 ton, czyli o 22% więcej.
Więcej ubitych zagranicznych świń
Niektóre ubojnie starają się pokryć rosnący deficyt w dostawach żywca rzeźnego poprzez zwiększenie importu tuczników z zagranicy. Po raz pierwszy od lat nastąpił nieznaczny wzrost uboju trzody chlewnej z zagranicy, a mianowicie o 2,0% do 996,6 tys. trzody chlewnej od stycznia do października w porównaniu z rokiem poprzednim. To jednak zdecydowanie za mało, aby zrekompensować spadek z krajowych stajni. Według Destatis liczba świń domowych dostarczanych do rzeźni spadła o 3,97 mln sztuk, czyli o 9,4%.
oprac: e-mk ppr.pl