MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Niedobory witaminowe w stadach drobiu mięsnego

18 listopada 2016
Niedobory witaminowe w stadach drobiu mięsnego

Niedobory w stadach drobiu mięsnego można zauważyć nie tylko w gospodarstwach przygotowujących pasze we własnym zakresie, ale także w stadach wielkotowarowych, gdzie stosowane są zazwyczaj mieszanki pełnoporcjowe.

Problemy niedoborów nie dotyczą wyłącznie podstawowych składników pokarmowych, ale również, witamin oraz makro- i mikroelementów.

Zbilansowane mieszanki pełnoporcjowe, mają zaspokajać zarówno potrzeby bytowe, jak i produkcyjne poszczególnych gatunków ptaków użytkowych. Jednak w warunkach chowu intensywnego drób utrzymywany w dużym zagęszczeniu narażony jest na działanie szeregu czynników stresotwórczych zaburzających równowagę wewnątrz organizmu (homeostazę).

W takich warunkach wchłanianie i wykorzystywanie składników pokarmowych przez organizm jest często mniejsze, co może prowadzić do sytuacji niedoborowych.

Problemy zdrowotne i produkcyjne, takie jak: spadek odporności, zaburzenia układu kostnego oraz nerwowego mogą wynikać z niewystarczającego poziomu szeregu witamin w dawce.

Na przykład witamina A odpowiada za wspomaganie układu odpornościowego, nerwowego oraz prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Warto także zwrócić uwagę, że nie tylko jakość ściółki, ale także prawidłowa  suplementacja mają wpływ na częstotliwość występowania stanów zapalnych podeszw. Odpowiedni poziom witaminy A i biotyny zmniejsza ryzyko wystąpienia FPD.

Na poprawę wskaźników produkcyjnych oraz jakość mięsa (poprzez zmniejszone otłuszczenie oraz zredukowany udział cholesterolu) ma wpływ odpowiedni poziom L-karnityny oraz witaminy C, która dodatkowo łagodzi skutki stresu.

Niedobory witamin z grupy B skutkują spadkiem apetytu, zahamowaniem wzrostu oraz porażeniem mięśni nóg, skrzydeł i szyi. U kurcząt brojlerów (5-6 tydzień) słabe wykorzystanie paszy, słabe opierzenie, niedokrwistość oraz zwiększona śmiertelność może być spowodowana niedoborami witaminy B12.
W przypadku stanów chorobowych, w trakcie których pobranie paszy spada, słabego wchłaniania witamin czy też niedoborów w paszy skuteczną metodą uzupełnienia może być suplementacja witaminowa w wodzie do picia.

Na przykład w koncentracie witaminowym Betavit – zastosowano połączenie aż 11 witamin (A, D3, C, E, witamin z grupy B oraz L-karnityny) zapewniając w ten sposób możliwość szybkiego uzupełnienia ewentualnych niedoborów. Dodatkowo odpowiedni poziom witaminy A, B2 oraz biotyny wpływa na ograniczenie rozwoju stanów zapalnych podeszw. W produkcie zastosowano połączenie witaminy C z E, co skutkuje lepszym wykorzystaniem paszy, a tym samym wyższymi parametrami produkcyjnymi. Warto zaznaczyć, że nośnik preparatu jest bezpieczny dla linii pojenia, nie pozostawia zbędnego biofilmu, a także nie pogarsza smakowitości pobieranej wody, dowiodły tego testy przeprowadzone na fermach doświadczalnych.

Edyta Styczeń


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę