Dobiega końca kolejna edycja programu „5 porcji warzyw owoców lub soku”. Już po raz ósmy jej organizatorzy, wraz z ekspertami z zakresu żywienia, przekonywali Polaków, jak ważna dla ich zdrowia jest dieta bogata w warzywa i owoce. Choć dzięki edukacji nasz jadłospis wygląda z roku na rok coraz lepiej, wciąż spożywamy zaledwie część zalecanej przez specjalistów ilości warzyw i owoców. Jesienią i zimą sięgamy po nie jeszcze rzadziej, a to właśnie w chłodnych miesiącach powinniśmy szczególnie zadbać o to, by 5 porcji warzyw, owoców lub soku gościło na stałe w naszym menu.
[1] Badanie wiedzy specjalistów na temat zasad prawidłowego odżywiania, zrealizowane w grudniu 2018 r. przez IQS Sp. z o.o. Ogólnopolska próba badawcza n=180, lekarze i dietetycy. Metodologia: CATI.
[2] IERGiŻ, Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. Analizy naukowe pod red. Bożeny Noseckiej, czerwiec 2019 r.
Krajowa Unia Producentów Soków