Holenderski gigant mleczarski przeprowadza inwestycję w zakładzie w Veghel. Skala zmian nie wydaje się tu duża, ale to pozór. W przypadku laktoferyny nie ma mowy o ogromnych wolumenach, dlatego produkcja zwiększy się o 60 ton do 2022 r. Powodem tej inwestycji jest plan strategicznego wzrostu w segmentach żywienia w okresie wczesnego życia i żywienia dorosłych. Zwiększając całkowitą zdolność produkcyjną do 70 ton rocznie, rozbudowa sprawi, że FrieslandCampina Ingredients stanie się największym producentem laktoferyny na świecie.
Herman Ermens, Prezes FrieslandCampina Ingredients: skomentował: – Laktoferyna jest kluczowym składnikiem w żywieniu we wczesnym okresie życia, a także wykazała potencjalne korzyści zdrowotne dla osób dorosłych związanych z układem odpornościowym. Globalny popyt na laktoferynę prawie się podwoił w latach 2014-2019. Znacznie zwiększając moce produkcyjne, możemy sprostać potrzebom naszych klientów. Ponadto ta inwestycja jest przykładem naszej strategii wzrostu poprzez stawianie ma cenne składniki dodatkowe. Dzięki naszemu technologicznemu doświadczeniu jesteśmy przygotowani do oferowania laktoferyny najwyższej jakości, która spełnia najsurowsze światowe wymagania regulacyjne.
Anne Peter Lindeboom, Dyrektor Zarządzająca Działu Early Life Nutrition w FrieslandCampina Ingredients, dodała: – FrieslandCampina była jedną z pierwszych firm, które rozpoczęły produkcję laktoferyny ponad 25 lat temu. Jesteśmy zobowiązani do identyfikowania i inwestowania w składniki, które zapewniają najlepszą możliwą wartość dla naszych klientów.
Herman Ermens dodał: – Laktoferyna z FrieslandCampina Ingredients ma 96% czystości i jest bezpośrednio pozyskiwana z surowego mleka. Produkt jest suszony rozpyłowo i jest ceniony za wysoką konsystencję i doskonałe właściwości mieszania na sucho. Aby utrzymać te wysokie standardy, rozbudowana lokalizacja produkcyjna będzie wyposażona w najnowocześniejszą technologię. Ponadto zakład będzie wykorzystywał w 100% z zielonej energii elektrycznej – to ważny czynnik przyczyniający się do zmniejszenia śladu węglowego FrieslandCampina Ingredients.
Laktoferyna występuje naturalnie zarówno w mleku krowim, jak i ludzkim. Liczne badania naukowe wykazały kilka potencjalnych korzyści zdrowotnych laktoferyny, w tym działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a także zwiększone wchłanianie żelaza.
źródło:forum mleczarskie