A_BIO_AGRO_950

Nestle – nowa technologia molekularna pozwala mniej słodzić

7 grudnia 2016
Nestle  – nowa technologia molekularna pozwala mniej słodzić

Koncern Nestle poinformował, że opracował nową technologię, która pozwala na ograniczenie zawartości cukru w niektórych słodyczach do 40% bez zmiany smaku produktu.

Naukowcom Nestle udało się opracować metodę zmiany struktury cząstek cukru. Dzięki temu cukier szybciej rozpuszcza się na języku i można użyć go mniej, żeby osiągnąć taki sam efekt słodkości.

Rozwiązanie może być stosowane przy produkcji czekolady. Koncern chce wdrożyć je na swoich liniach produkcyjnych w 2018 roku.

FAPA/FAMMU na podst. Reuters


POWIĄZANE

Rosnąca presja zmian klimatycznych oraz potrzeba ograniczenia stosowania chemii ...

Fumigacja zboża to jedna z kluczowych metod ochrony przed szkodnikami i pleśniam...

Jak pogodzić rosnącą presję regulacyjną, malejącą liczbę substancji czynnych, oc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę