Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

NaturAvena i niezwykły, smaczny BIO sezam

19 kwietnia 2017
NaturAvena  i niezwykły, smaczny BIO sezam

Parafrazę tekstu mistrza Wojciecha Młynarskiego wzięli sobie do serca specjaliści zajmujący się odżywczą dietą z firmy „NaturAvena” należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. A oferują przede wszystkim produkty ekologiczne. I to jakie!

 

NaturAvena” to nowy na EKO rynku szyld. Oprócz wiedzy o najlepszych źródłach dostaw firmowi zaopatrzeniowcy dysponują ekologicznymi certyfikatami Ekogwarancji PTRE i jakościowymi HACCP, a także GHP (dobra praktyka higieniczna) oraz GMP (wysoka jakość produkcji).


Wśród produktów szczególnie przydatnych do wiosennego wzmocnienia są całe serie wyrobów o nadzwyczajnych właściwościach. Np. cały magazyn niezwykłego młynarza z mąkami nie mającymi nic wspólnego z pszennymi. Do picia zaś raczej nietypowa bateria kilkunastu BIO soków z granatem na czele. Bojowy klimat jest jak najbardziej na miejscu, bowiem o tej porze roku organizm nasz potrzebuje solidnej porcji witamin i minerałów.


Na pewno warto zainteresować się mąką łubinową, zdrowszym zamiennikiem soi, zawierającym bowiem mniej składników nie odżywczych. Zmielone ziarna łubinu wąskolistnego drugi raz robią karierę. Spożywano je już w czasach rzymskich ze względu na dużą zawartość białek i błonnika. Nic dziwnego, gdyż zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a na dodatek nie ma glutenu. Dietetycy polecają tę mąkę osobom na diecie odchudzającej oraz diabetykom. Ale nie tylko. Proszek z łubinowych ziaren stosuje się do wypieku chleba w proporcji 40% łubinu i 60 % maki razowej. W rozmaitych proporcjach służy do wyrobu ciastek i makaronu.


Innym cennym produktem jest mąka lniana, zmielone siemię lniane. Również zawiera dużo błonnika, ma w składzie tłuszcze wielonasycone, fosfor, wapń, żelazo, cynk, chrom, miedź; i uwaga - spowalnia proces starzenia organizmu. Także można z niej upiec chleb, bułki, zrobić kopytka, placki, nawet krakersy lub gofry. Jest dodawana do musli, deserów, past i sałatek.


Nie można przejść obojętnie obok mąki z nasion amarantusa, czyli szarłatu. Wprawdzie uważane jest jako zboże XXI wieku, ale należy do grupy najstarszych uprawnych roślin świata. Indianie uprawiali go 4000 lat p.n.e. i nosił miano „nieśmiertelnego”. Nie bez racji, gdyż zawiera skwalen – bardzo silny i cenny antyutleniacz. Ma w sobie pięciokrotnie więcej żelaza niż pszenica. Szarłat jest idealnydo przygotowanie wyrobów, które nie muszą wyrosnąć. Do pozostałych wypieków używa się mieszanki z innymi mąkami.


W tym niezwykłym zestawie jest jeszcze mąka kokosowa, mająca właściwości zdrowotne podobne do łubinowej. W przepisach kulinarnych sugeruje się dodanie oleju kokosowego.


W takim opisie zasobnego magazynu innym egzotycznym akcentem są płatki z quinoa, czyli komosy ryżowej, zwanej ryżem peruwiańskim. W rejonie pochodzenia, czyli w Ameryce Południowej ma nazwę „złotych ziaren Inków”, lub „matki zbóż”, chociaż tak naprawdę nie jest zbożem. Płatki owe mają bardzo dużo cennych składników, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy i związki antyoksydacyjne.


We wspomnianej na wstępie grupie BIO soków znalazły się soki z aceroli vel wiśni z Barbadosu (bogactwo wit. C), czy młodej pszenicy, cenionej za aktywne usuwanie wielu dolegliwości, łącznie ze stanami zapalnymi.Nie mniej wartościowym jest sok z młodego jęczmienia. Może występować w roli silnego zastępcy np. porannej kawy, ciasteczka na podwieczorek czy wieczornego wzmacniacza energii. To nie wszystko, bowiem długa lista zasług zamyka się w haśle: produkt żywnościowy o przebogatym składzie wartości odżywczych.


Trudno tu wyliczyć zalety wszystkich produktów. W doborze oferty NaturAvena kieruje się szczególnymi walorami artykułów, które zbliżają się do żywności superfood, ale w jej ekologicznym wydaniu.


Małgorzata Abramczyk kierownik marketingu:


-„Cieszymy się, że wszystkie nasze produkty, a można z nich ułożyć prawie całodzienny jadłospis, znajdują uznanie rozmaitych grup konsumentów: także wegan, wegetarian, sportowców itp. Ale są też dobrze przyjmowane przez osoby przebywające na różnego rodzaju dietach chorobozależnych oraz świadomych wpływu żywienia na stan zdrowia. Pilnujemy, aby surowce przeszły staranną selekcję, a dzięki naturalnemu pochodzeniu mają dużą zawartością wartościowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Oczywiście nie ma w nich sztucznych: dodatków, barwników, konserwantów, stabilizatorów oraz innych substancji chemicznych szkodliwych dla człowieka. Zrobimy wszystko, aby skutecznie pomagać wszystkim klientom stosujących zrównoważoną dietę i utrzymujących zdrowy styl życia”.


Na wiosnę warto wprowadzić odżywczą dietę. Doda nam sił.

=====================================================

 

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. Przez 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących najbardziej wartościową polską żywność w kraju i za granicą. Od 2015 roku realizuje 3-letnią kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

 

Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków, to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.


Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.

 

O żywotne sprawy Stowarzyszenia od 10 lat dba Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.

 

Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.


Biuro prasowe Stowarzyszenia "Polska Ekologia"


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę