Naturalna odporność biologiczna w opinii wielu uznanych, wybitnych lekarzy, jest
najważniejszą zaporą przed epidemiami chorób cywilizacyjnych i zakaźnych, w szczególności wszelkiego rodzaju grypami, z wirusowym Covid-19 włącznie.
Odporność ta wynika głównie z prowadzenia zdrowego trybu życia, w szczególności dbania o zachowanie wszechstronnej sprawności fizycznej, odporności na zmiany atmosferyczne,
właściwego odżywiania i przebywania w zdrowym otoczeniu. Znajomość sposobów regeneracji sił i skutecznego wypoczynku ma również wielkie znaczenie.
Najwłaściwszym zespołem ekspertów, który mógłby wypracować odpowiednie wytyczne w tym zakresie, wydaje się być profesjonalnie uzupełniona Rada do Spraw
Zdrowia Publicznego przy Ministrze Zdrowia. W jej składzie powinny się znaleźć pomijane dotąd następujące osoby :
* Przedstawiciel Związku Gmin Wiejskich RP: aby skuteczniej promować zdrową,
ekologiczną polską żywność za pośrednictwem Ministra
* stali przedstawiciele Senatów następujących uczelni akademickich ( po jednym z każdej) :
- medycznych
- rolniczych (chodzi o choroby odzwierzęce, produkcję żywności oraz sposoby zdrowego
żywienia człowieka)
- sportowych (chodzi o skuteczne sposoby zachowania sprawności fizycznej)
Proponowane tematy do uwzględnienia w Programie
Program podnoszenia poziomu naturalnej odporności powinien uwzględniać ekologiczne zasady
rozwoju miast, aby nie stawały się one betonowymi pustyniami, pozbawionymi wystarczającej ilości
całorocznej zieleni (liściastej i iglastej), niezbędnej do produkcji tlenu. Zieleń może stanowić również w
zabudowie miejskiej naturalne kliny doprowadzające świeże powietrze z otaczających terenów
pozamiejskich.
Na wszystkich kominach fabrycznych powinny być zainstalowane skuteczne filtry, eliminujące
szkodliwe dymy, szczególnie te, powstające przy spalaniu węgla.
Punkty skupu surowców wtórnych winny mieć obniżone podatki, by poprzez wyższe ceny zachęcały
społeczeństwo do zwiększonej aktywności. Dotyczy to w szczególności makulatury, która ma wielkie
znaczenie w ograniczaniu wycinki lasów, będących głównym czynnikiem oczyszczającym powietrze.
Należy poprzez politykę podatkowo-kredytową bezwzględnie promować :
- produkcję w kraju, z polskich surowców, ekologicznej żywności roślinnej i zwierzęcej oraz ziołowych
leków i nalewek.
- produkcję testów, umożliwiających badanie laboratoryjne wpływu konserwantów i ulepszaczy w
żywności na zdrowie.
- tworzenie ogólnodostępnych ośrodków praktycznej nauki domowej gastronomii i farmacji
opartej na naturalnych surowcach spożywczych wolnych od konserwantów i ulepszaczy smaku,
aby absolwenci potrafili samodzielnie w warunkach domowych upiec chleb, zrobić
tradycyjną kiełbasę, prawdziwą czekoladę i słodycze, ocet oraz wykonać różnego typu tradycyjne
lecznicze soki, syropy i nalewki ziołowe. Tego typu umiejętności pozwoliłyby konsumentom w
dużym stopniu uniezależnić się od pełnych szkodliwej chemii produktów wykonywanych metodami
przemysłowymi.
Samodzielna nauka poprzez internet lub z podręczników często nie daje bowiem zadowalających
rezultatów.
Narodowy program podnoszenia poziomu naturalnej odporności po opracowaniu powinien zostać odpowiednio umocowany prawnie.
Michał Jabłoński