Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Najpopularniejszymi owocami grudnia jabłka, wzrost konsumpcji notują wszystkie badane gatunki owoców jagodowych

22 grudnia 2021
Najpopularniejszymi owocami grudnia jabłka, wzrost konsumpcji notują wszystkie badane gatunki owoców jagodowych

Najpopularniejszym owocem w grudniu jabłka, gruszki i śliwki. Wśród jagodowych owoce i przetwory malin, borówki i czarnej porzeczki. Grudzień do grudnia wzrosła konsumpcji wszystkich badanych gatunków owoców jagodowych. Wśród warzyw najpopularniejsze pomidory, cebula, ogórki. Największy wzrost konsumpcji grudzień do grudnia zanotowały papryka, ogórek i kalafior. 

polska smakuje_pasek (1).jpg
Wzrost konsumpcji 
 
Kantar monitoruje konsumpcję wszystkich najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw.
Największym wzrostem konsumpcji w grudniu może pochwali się papryka - 6% rok do roku, to blisko 2 miliony konsumentów więcej. Na kolejnych miejscach ogórek i kalafior (po 5%). Wśród owoców śliwki (9%) i gruszki (8%).

Wzrost konsumpcji w grudniu zanotowały wszystkie badane gatunki owoców jagodowych. Największym wzrostem może pochwali się czarna porzeczka. Deklaracje sprzed roku to poziom 15%, w grudniu 2021 roku już 19%, czyli ponad 1.615 tys. konsumentów więcej.
 
W grudniu więcej jedliśmy także owoców i przetworów maliny (4%), borówki (3%), truskawki (3%) i aronii (3%). W przypadku każdego z tych gatunków zanotowano wzrost o ponad milion konsumentów w porównywaniu do grudnia 2020 roku.


Badanie zrealizowano w dniach 3-8 grudnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1004 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

 

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Konsumpcja owoców
Najpopularniejszym owocem w grudniu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (91%). 11% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 16% 4-5 razy w tygodniu.
 

Jabłka są najpopularniejszym owocem przez większość miesięcy. Jabłka są przez Polaków postrzegane jako owoce kojarzące się ze zdrowiem (55%). 40% badanych kojarzy je z jesienią. Mniej niż jedna piąta badanych postrzega jabłka jako coś ładnego i apetycznego (19%), natomiast 5% jako modny i pożądany owoc

- mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 48% badanych. Spożycie gruszek jest niższe niż w listopadzie br. (o 3 p.p.) i wyższe niż przed rokiem (o 9 p.p.).
31% Polaków na początku grudnia jadło śliwki. To mniej niż przed miesiącem (o 6 p.p.).

Najpopularniejszymi owocami jagodowymi grudnia malina, borówka i czarna porzeczka. Świeże owoce (importowane) oraz ich przetwory jadło o odpowiednio 22, 21 i 19% Polaków.

Konsumpcja warzyw
Najpopularniejszym warzywem w grudniu ponownie były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 89% Polaków.
 
Na drugim i trzecim miejscu wśród warzyw znalazły się cebula i ogórki, które jadło odpowiednio 88% oraz 87% badanych.
 
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu. W stosunku do listopada wzrosło spożycie ogórka (o 2 p.p.), pieczarek (o 2 p.p.).
Spadek odnotowały: papryka (o 5 p.p.), kapusta (o 4 p.p.), pomidory (o 4 p.p.), cebuli (o 2 p.p.).
 

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 61% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 50% Polaków, natomiast na przekąskę 46%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (37%).
 
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W grudniu w przypadku 43% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (18%).
Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 17% Polaków odżywiało się w grudniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
 
Jedna czwarta (25%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
 
57% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 37% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało).

Jedna piąta (20%) badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w grudniu wartość 44,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
W porównaniu do listopada wskaźnik ten zmalał o 1,4 pkt.

Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).




„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja".

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg

 

 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę