aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Najpopularniejsze warzywa i owoce sierpnia

26 sierpnia 2022
Najpopularniejsze warzywa i owoce sierpnia

W sierpniu wzrosły wszystkie wskaźniki konsumpcji owoców i warzyw. Największy wzrost deklaracji spożycia w stosunku do zeszłego miesiąca dotyczył borówek (o 13 p.p.). Sierpień do sierpnia najbardziej wzrosła konsumpcja jeżyn (22%) i aronii (13%). Jeżynom przybyło 1,3 mln konsumentów, a malinom 1 mln. W skali 2 lat liderem wzrostu czarna porzeczka - 56% i 2,9 mln oraz borówka – 18%, czyli 2,6 mln nowych konsumentów. Borówce dało to w sierpniu już ponad 17,2 mln konsumentów.

 

Borówka rośnie w tempie 8%. To wynik powtarzający się regularnie od początku realizacji badań, czyli od grudnia 2019 r.. W sierpniu br. wzrost deklaracji spożycia, w stosunku do lipca, wyniósł 13 p.p.. To najwyższy wzrost wśród 21 badanych gatunków, zarówno owoców, jak i warzyw.

Największy wzrost liczby konsumentów "sierpień do sierpnia" zanotowały jeżyny - o 22%, czyli 1,3 mln osób i aronia - o 13%, czyli 0,6 mln osób. Truskawce w sierpniu przybyło 0,6 mln konsumentów, to wzrost o 7%.
Malina zyskała, "sierpień do sierpnia", 1 mln konsumentów. To oznacza wzrost o 6%. Jest to, obok jeżyn, drugi najwyższy wzrost.

 


W skali 2 lat - sierpień 2022 vs. sierpień 2020 - wzrosty są jeszcze bardziej imponujące. Ilość deklaracji "spożywam owoce i przetwory" z czarnej porzeczki wzrosła o 56%, o ponad 2,9 mln konsumentów.
Jeżyny zwiększyły liczbę spożywających o 38%, czyli ok. 1,9 mln konsumentów. Aronia wypracowała wzrost o 31%, czyli ok. 1,3 mln nowych konsumentów.

 


Borówka zyskała w tym czasie 2,6 mln nowych konsumentów. Wzrost w procentach to 18% w skali 2 lat. Obok czarnej porzeczki to największy wzrost. Dał on borówce w sierpniu br. już 17,2 mln konsumentów.

 




Konsumpcja owoców w sierpniu

Wśród wszystkich owoców w sierpniu najpopularniejszym były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało ponad czterech na pięciu Polaków (83%). Jabłka jedzone były też najczęściej. 5% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 10% 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu nalazły się śliwki, które jadło 59% badanych. Mniej niż przed rokiem o 7 p.p.

Ponad połowa (53%) Polaków na początku sierpnia jadło borówki. To więcej niż przed miesiącem (o 13 p.p.). To wszystko deklaracje konsumpcji "w tygodniu poprzedzającym badanie", czyli de facto na początku sierpnia.

Połowa Polaków deklarowała także, że jedli (w tygodniu poprzedzającym badanie) maliny (50%), nieco mniej wiśnie (40%).
Największy wzrost deklaracji spożycia w stosunku do zeszłego miesiąca dotyczył borówek (o 13 p.p.) oraz jabłek (o 9 p.p.).
W porównaniu do sierpnia 2021 wzrosło także spożycie śliwek (o 7 p.p.) oraz jeżyny (o 4 p.p.).


Konsumpcja warzyw w sierpniu
Najpopularniejszym warzywem w sierpniu były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 96% Polaków. To poziom zbliżony tego sprzed miesiąca, a także tego sprzed roku.
Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki, które jadło 93% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do cebuli (87%).

 


W rankingu popularności trzecie miejsce zajmuje marchew (83%).
Jak zawsze w sezonie rosną deklaracje spożycia cukinii (66%) i fasoli szparagowej (64%), przy czym cukinię jemy częściej niż przed rokiem, a fasolę nieco rzadziej.

 

 

W porównaniu do lipca wzrosło spożycie papryki (o 6 p.p.). Pieczarka odnotowała spadek (o 7 p.p.) w odniesieniu do sierpnia 2021.

Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek.
74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 66% na kolację.
Na drugie śniadanie oraz przekąski warzywa i owoce spożywało odpowiednio 48% i 46% Polaków.
Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (37%). Jest to aż o 12 p.p. mniej niż przed miesiącem.
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 51% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (14%).
Najrzadziej (27%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

 

 


Jedynie 16% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
Jedna trzecia (34%) badanych odżywia się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości ich posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
51% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 35% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 16% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w sierpniu wartość 46,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. W porównaniu do lipca wskaźnik ten wzrósł o 2 pkt.

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).

Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach?

Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?



Badanie zrealizowano w dniach 5-10 sierpnia 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1011 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Pełen raport pt. Najpopularniejsze warzywa i owoce sierpnia - tutaj

*** 

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 


POWIĄZANE

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...

– Od początku urzędowania przyjmujemy formułę dialogu z rolnikami – podkreślił m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę