Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Najpopularniejsze warzywa i owoce maja

27 maja 2022
Najpopularniejsze warzywa i owoce maja

Najpopularniejszymi warzywami w maju były pomidory (93%), ogórki (89%) i marchew (83%). Liderem wzrostu liczby konsumentów wśród warzyw są szparagi (o 44%), kalafior (20%) i kapusta (10%). Najpopularniejszymi owocami maja były jabłka (85%), truskawki (44%) oraz gruszki (41%). Rośnie konsumpcja wszystkich badanych owoców jagodowych. Spektakularnie truskawek (o 57%), borówek (45%), produktów z aronii (27%) oraz malin (25%). Żaden inny gatunek owoców i warzyw w Polsce nie zanotował ta dużego wzrostu jak truskawki i borówki.

polska smakuje_pasek (1).jpg
Późna wiosna zmienia nasze talerze. 56% Polaków ciągle ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, ale jeszcze w kwietniu było takich osób ponad dwie trzecie (67%). Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. U 47% badanych co najmniej w połowie składa się on z warzyw i owoców. W maju, w porównaniu do kwietnia, wynik ten wzrósł o 8 punktów procentowych.

Badanie zrealizowano w dniach 13-18 maja 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar zapytał respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.


Konsumpcja owoców w maju
 
 
 
 
 
 
Najpopularniejszym owocem w maju były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (85%, w kwietniu 88%, w marcu 89%, w lutym 90%).
Jabłka jedzone są najczęściej. 7% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 15% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się truskawki, które jadło 44% badanych (w kwietniu 28%, w marcu 26%, w lutym %). To o 16 p.p. więcej niż przed miesiącem i o 16 p.p. więcej niż rok temu w maju.
Ponad dwie piąte (41%) Polaków na początku maja jadło gruszki. To mniej niż przed miesiącem (o 2 p.p.).

Rośnie konsumpcja polskich superowoców
Wyniki deklaracji konsumpcji w maju 2022 roku można odnieść do wyników z maja 2021 roku. Najbardziej zyskały truskawki - o wspomniane 16 p.p., czyli 57% maj do maja.
Konsumpcja borówki wzrosła o z 24% w kwietniu do 32% w maju. Patrząc rok do roku jest to wzrost aż o 45% "maj do maja". Żaden inny gatunek w Polsce nie zanotował ta dużego wzrostu jak truskawki i borówki.
Rośnie konsumpcja wszystkich badanych owoców jagodowych. Na kolejnych miejscach plasuje się aronia - wzrost z 15% w kwietniu na 19% w maju, czyli o 4 p.p.. "Maj do maja" jest to wzrost o 27% (w kwietniu był to wzrost na poziomie 26%).
Wzrost zanotowały maliny z 22% w kwietniu na 25% w maju, czyli o 3 p.p.. "Maj do maja" jest to wzrost o 25% (w kwietniu również był wzrost, 15%).
Cały czas rośnie liczba konsumentów produktów z czarnej porzeczki. Wzrost "maj do maja" wyniósł 13%. W kwietniu czarna porzeczka również zanotowała wzrost liczby konsumentów, był to największy wzrost od 2 lat,  od początku realizacji badań (o 67%).

Konsumpcja warzyw w kwietniu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Najpopularniejszym warzywem w maju były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 93% Polaków.
Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki, które jadło 89% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do marchewki (83%).
Konsumpcja pomidorów i ogórków jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W stosunku do maja ub. roku wzrosła konsumpcja szparagów (o 7 p.p., czyli aż o 44%), kalafiora (o 20%), kapusty (9 p.p.), sałaty (o 7%), ogórków pomidorów (odpowiednio o 3% i 2%). 
W stosunku do kwietnia br. wzrosło spożycie sałaty i rzodkiewki (po 13 p.p.), pomidorów (o 6 p.p.), ogórków (o 5 p.p.), kapusty (o 4 p.p.), brokułów (o 3 p.p.), kalafiora (o 2 p.p.).
Na stałym, wysokim, poziomie jest konsumpcja marchewki (83%). Spadło spożycie: papryki (o 4 p.p.), pieczarek (o 3 p.p.) oraz brokułów (o 3 p.p.).

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 89% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 73% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 60% na kolację.

Na śniadanie warzywa i owoce spożywało 73% Polaków, na drugie śniadanie – 51%, natomiast na przekąskę 45%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (38%).
 
 
 
 
 
 
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 47% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. W porównaniu do kwietnia wskaźnik ten wzrósł o 8 punktów procentowych.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (15%).
Najrzadziej (27%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 16% Polaków odżywiało się w kwietniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
 
 
 
 
 
 
Prawie jedna trzecia (29%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.

56% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, jeszcze w kwietniu było to 67%. Przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). Prawie jedna czwarta (18%) badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w maju wartość 44,6 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
W porównaniu do marca wskaźnik ten wzrósł o 3 pkt.

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
 
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?



Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.

 

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg
 
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę