MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Najpopularniejsze warzywa i owoce maja

27 maja 2022
Najpopularniejsze warzywa i owoce maja

Najpopularniejszymi warzywami w maju były pomidory (93%), ogórki (89%) i marchew (83%). Liderem wzrostu liczby konsumentów wśród warzyw są szparagi (o 44%), kalafior (20%) i kapusta (10%). Najpopularniejszymi owocami maja były jabłka (85%), truskawki (44%) oraz gruszki (41%). Rośnie konsumpcja wszystkich badanych owoców jagodowych. Spektakularnie truskawek (o 57%), borówek (45%), produktów z aronii (27%) oraz malin (25%). Żaden inny gatunek owoców i warzyw w Polsce nie zanotował ta dużego wzrostu jak truskawki i borówki.

polska smakuje_pasek (1).jpg
Późna wiosna zmienia nasze talerze. 56% Polaków ciągle ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, ale jeszcze w kwietniu było takich osób ponad dwie trzecie (67%). Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. U 47% badanych co najmniej w połowie składa się on z warzyw i owoców. W maju, w porównaniu do kwietnia, wynik ten wzrósł o 8 punktów procentowych.

Badanie zrealizowano w dniach 13-18 maja 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar zapytał respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.


Konsumpcja owoców w maju
 
 
 
 
 
 
Najpopularniejszym owocem w maju były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (85%, w kwietniu 88%, w marcu 89%, w lutym 90%).
Jabłka jedzone są najczęściej. 7% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 15% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się truskawki, które jadło 44% badanych (w kwietniu 28%, w marcu 26%, w lutym %). To o 16 p.p. więcej niż przed miesiącem i o 16 p.p. więcej niż rok temu w maju.
Ponad dwie piąte (41%) Polaków na początku maja jadło gruszki. To mniej niż przed miesiącem (o 2 p.p.).

Rośnie konsumpcja polskich superowoców
Wyniki deklaracji konsumpcji w maju 2022 roku można odnieść do wyników z maja 2021 roku. Najbardziej zyskały truskawki - o wspomniane 16 p.p., czyli 57% maj do maja.
Konsumpcja borówki wzrosła o z 24% w kwietniu do 32% w maju. Patrząc rok do roku jest to wzrost aż o 45% "maj do maja". Żaden inny gatunek w Polsce nie zanotował ta dużego wzrostu jak truskawki i borówki.
Rośnie konsumpcja wszystkich badanych owoców jagodowych. Na kolejnych miejscach plasuje się aronia - wzrost z 15% w kwietniu na 19% w maju, czyli o 4 p.p.. "Maj do maja" jest to wzrost o 27% (w kwietniu był to wzrost na poziomie 26%).
Wzrost zanotowały maliny z 22% w kwietniu na 25% w maju, czyli o 3 p.p.. "Maj do maja" jest to wzrost o 25% (w kwietniu również był wzrost, 15%).
Cały czas rośnie liczba konsumentów produktów z czarnej porzeczki. Wzrost "maj do maja" wyniósł 13%. W kwietniu czarna porzeczka również zanotowała wzrost liczby konsumentów, był to największy wzrost od 2 lat,  od początku realizacji badań (o 67%).

Konsumpcja warzyw w kwietniu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Najpopularniejszym warzywem w maju były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 93% Polaków.
Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki, które jadło 89% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do marchewki (83%).
Konsumpcja pomidorów i ogórków jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W stosunku do maja ub. roku wzrosła konsumpcja szparagów (o 7 p.p., czyli aż o 44%), kalafiora (o 20%), kapusty (9 p.p.), sałaty (o 7%), ogórków pomidorów (odpowiednio o 3% i 2%). 
W stosunku do kwietnia br. wzrosło spożycie sałaty i rzodkiewki (po 13 p.p.), pomidorów (o 6 p.p.), ogórków (o 5 p.p.), kapusty (o 4 p.p.), brokułów (o 3 p.p.), kalafiora (o 2 p.p.).
Na stałym, wysokim, poziomie jest konsumpcja marchewki (83%). Spadło spożycie: papryki (o 4 p.p.), pieczarek (o 3 p.p.) oraz brokułów (o 3 p.p.).

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 89% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 73% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 60% na kolację.

Na śniadanie warzywa i owoce spożywało 73% Polaków, na drugie śniadanie – 51%, natomiast na przekąskę 45%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (38%).
 
 
 
 
 
 
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 47% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. W porównaniu do kwietnia wskaźnik ten wzrósł o 8 punktów procentowych.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (15%).
Najrzadziej (27%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 16% Polaków odżywiało się w kwietniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
 
 
 
 
 
 
Prawie jedna trzecia (29%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.

56% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, jeszcze w kwietniu było to 67%. Przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). Prawie jedna czwarta (18%) badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w maju wartość 44,6 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
W porównaniu do marca wskaźnik ten wzrósł o 3 pkt.

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
 
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?



Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.

 

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg
 
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę