Gdyby w punktach sprzedaży dostępne były informacje o odmianach warzyw i owoców, to prawie trzy czwarte (73%) Polaków zwracałoby na nie uwagę. To wyniki najnowszego sondażu Kantar realizowanego na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. W listopadzie najczęściej kupowaliśmy ziemniaki (98%), pomidory (90%) oraz cebulę (87%). Wśród owoców jabłka (89%), gruszki (49%) i borówki (25%). Porównują wyniki do listopada ur. najbardziej (o 9%) wzrosło spożycie borówki, która zyskała ponad 0,6 mln nowych konsumentów. Wyniki badań konsumpcji kilkudziesięciu gatunków śledzić można na stronie WczorajNaTalerzu.pl
W listopadzie tylko 15% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, tzn. minimum połowę tego, co jemy stanowią warzywa i owoce. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” był w listopadzie na niskim poziomie (43,3 pkt). Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców na talerzach przeciętnego Polaka.
W celu poprawy tego stanu ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw monitorowana jest konsumpcja kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw (wyniki są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl). Regularnie badane są też kolejne percepcje i składowe procesów decyzyjnych.
Do tej pory za kluczowe uznać można było trzy czynniki: dostępność ulubionych gatunków, dbałość o zdrowie i możliwość jedzenia warzyw i owoców w postaci smacznych dań (czas, pomysłowość i umiejętność ich przygotowania).
Na początku listopada zapytaliśmy respondentów o to czy zwracają uwagę na odmiany owoców i warzyw oraz o ich preferencje co do dostępności informacji o nich.
● 43% badanych regularnie sprawdza z jakimi warzywami i owocami ma styczność. 29% zwraca uwagę na odmiany, ale nie potrzebuje informacji w miejscu zakupu. Nieco ponad co piąty ankietowany (22%) chciałby, aby taka informacja znajdowała się w miejscu sprzedaży.
● Gdyby w punktach sprzedaży dostępne były informacje o odmianach warzyw i owoców, to prawie trzy czwarte (73%) Polaków zwracałoby na nie uwagę.
● Niespełna połowa Polaków (49%) nie zwraca uwagi na odmiany owoców i warzyw. Ale 27% robiłoby to, gdyby w miejscach sprzedaży byłaby dostępna informacja o odmianach. 22% nie jest zainteresowana taką informacją.
● 5% badanych udzieliło odpowiedzi „nie wiem”.
Badani, w których przypadku wartość wskaźnik „Wczoraj na Talerzu” wskazuje, że odżywiają się zgodnie z zaleceniami dietetyków, czytaj odżywiają się lepiej (niż 85% populacji), częściej niż inni zwracają uwagę na odmiany warzyw i owoców (56% vs. 43% w populacji).
Konsumpcja owoców w listopadzie
Podobnie jak w poprzednich latach w listopadzie najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (89%). Jabłka jedzone były też najczęściej. 11% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 14% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 49% badanych. To mniej niż przed miesiącem o 6 p.p.
Jedna czwarta (25%) Polaków na początku listopada jadła borówki. To więcej niż przed rokiem (o 2 p.p.).
Mniej niż jedna czwarta osób jadła w listopadziemaliny(22%), a 15% spożywało truskawki.
Spożycie jabłek, w stosunku do zeszłego miesiąca, wzrosło o 7 p.p.. Sezonowy spadek odnotowano w przypadku malin (o 16 p.p.), borówek (o 9 p.p.), jeżyn (o 8 p.p.), porzeczek (o 4 p.p.) i śliwek (o 4 p.p.).
Polskie superowoce
Borówkę w listopadzie jadło 8,1 mln Polaków. W porównaniu do listopada 2021 spożycie borówkiwzrosło (o 2 p.p.). Uwzględniając wyjściowe wielkości spożycie borówek wzrosło "listopad do listopada" 0 9%.
Polski sezon zbiorów owoców jagodowych zakończył się w okresie, kiedy realizowane było badanie. Jagodową sztafetę kończy minikiwi, które w październiku przebiło poziom 5 mln konsumentów w miesiącu.
Kończące polskie sezon minikiwi, borówki i truskawkito gatunki, które odnotowują największy wzrost konsumpcji, wśród wszystkich badanych przez Kantar gatunków.
Konsumpcja warzyw w listopadzie
Najpopularniejszym warzywem w listopadzie były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 98% Polaków.
Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się pomidory, które jadło 90% badanych, natomiast trzecie miejsce należało do cebuli(87%).
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (82%), ogórki (81%) oraz kapusta (66%).
W porównaniu do października spadło spożycie: pomidora (o 5 p.p.), pieczarki (o 5 p.p.), ogórka (o 4 p.p.) oraz cukinii (o 3 p.p.).
Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek.
74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację.
Jako przekąski warzywa i owoce spożywało odpowiednio 48%, a 44% na drugie śniadanie.
Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (34%).
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 47% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (16%).
Najrzadziej (21%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.
Wczoraj na talerzu
Jedynie 15% Polaków odżywiało sięw listopadzie zgodnie z zaleceniami dietetyków – minimum połowę tego, co jedzą stanowiły warzywa i owoce.
59% Polaków ma dietę zbyt ubogąw warzywa i owoce, przy czym u 41% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 18% badanych jadło bardzo mało warzywi owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w listopadzie wartość 43,3 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?
Jego poziom możemy śledzić na specjalnej stronie WczorajNaTalerzu.pl
***
Badanie zrealizowano w dniach 4-9 listopad 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
***
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw