Wiosenna aura to idealny pretekst, by wybrać się na ucztę w plenerze. Podpowiadamy co zabrać na łono natury i o czym pamiętać organizując piknik.
Promienie słońca i budząca się do życia po zimowym śnie przyroda zachęcają, by „wrzucić na luz”. Spotkanie w plenerze nie musi być bardzo formalne.
Zamiast porcelanowej zastawy wybierzmy papierowe naczynia, czy też kolorowe talerze i sztućce. Wybierając barwne naczynia unikajmy jednak zieleni, lepiej sprawdzą się odcienie kontrastujące z kolorem przyrody.
Na środku stołu dobrze jest umieścić tacę, na której (w kubeczkach) czekać będą sztućce, słomki do napojów, serwetki i inne potrzebne przedmioty: niech każdy z gości samodzielnie sięgnie po wszystko czego mu potrzeba. Jeśli wszystkie kubeczki na napoje będą identyczne, warto je oznaczyć (w tym celu sprawdzą się nawet naklejki), dzięki temu wszyscy bez trudu odnajdą swoją własność wśród wielu naczyń w tym samym kolorze. Jest to istotne także w kontekście troski o środowisko: jeśli każdy uczestnik pikniku poprzestanie na jednym kubku, liczba odpadków będzie mocno ograniczona. W trosce o naturę warto zabrać z sobą mały pojemnik lub worek na śmieci; ustawmy go pod drzewem lub pod stołem, by na bieżąco pozbywać się wszystkiego co zbędne. Idealnie jest zamknąć taki pojemnik: śmieci się nie wysypią, a przy tym nie będą kusić nieproszonych gości ze świata fauny.
Pamiętajmy również, aby zabezpieczyć dzbanki z wodą i innymi napojami przed owadami, czy też liśćmi spadającymi z drzew. Skoro o wodzie mowa: efektownym, a jednocześnie skutecznym sposobem dodania jej smaku jest przygotowanie „szaszłyka” z cząstek owoców cytrusowych oraz liści mięty i umieszczenie go w dzbanku. W ten sposób woda nabierze aromatu, a jednocześnie unikniemy problemów z niesfornymi cząstkami owoców.
Świeże powietrze wzmaga apetyt: przed spotkaniem warto przygotować proste przekąski, które dobrze zniosą transport i przechowywanie na świeżym powietrzu. Umyte i przygotowane do spożycia owoce oraz warzywa będą świetną propozycją. Poza nimi, można zaproponować gościom kanapki, słodkie wypieki lub owocowe koktajle. Do turystycznej lodówki warto spakować także sałatki, tortille i muffinki z dowolnymi dodatkami. Każda z nich może być przygotowana w wersji słodkiej lub wykwintnej.
Piknikowe kosze, czy torby termiczne mają ograniczoną pojemność, dlatego stawiajmy na jakość, a nie na ilość produktów. Wartościową rekomendacją w kontekście jakości artykułów spożywczych jest certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Sygnowane nim wyroby zostały pozytywnie ocenione przez specjalistów z branży spożywczej. Godło programu potwierdza zarazem wysoką jakość, jak i pochodzenie wyrobu. Zestawienie różnorodnych artykułów spożywczych ze znakiem „Doceń polskie” jest dostępne pod adresem www.Blog.DocenPolskie.pl.
Inspiracji do przygotowania różnorodnych specjałów z udziałem nagrodzonych produktów dostarcza także kulinarny e-book opracowany przez twórców programu. Publikacja zawiera 85 propozycji na przystawki, zupy, dania główne, desery i inne smakołyki. W elektronicznej książce kucharskiej znajdziemy m.in. przepisy na lekkie koktajle i orzeźwiające herbaty: umilą one dzień nawet gdy nie możemy wybrać się w plener.
Wiosenna mrożona herbata z morwy białej
Składniki:
- 1 łyżka Morwy białej 100% firmy Look Food Sp. z o.o. (nagrodzono ją certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- 1 łyżeczka stewii (2 razy słodszej od cukru)
- 1 plasterek cytryny
- 1 plasterek pomarańczy
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Morwę białą wsypujemy do szklanki, zalewamy 400 ml wody i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy stewię, cytrusy i lód.
Lemoniada z EKO limonkami
Składniki:
- 1,5 l delikatnie gazowanej wody
- kostki lodu
- 1 słoiczek EKO Limonek w syropie firmy ETERNO s.c. (wyróżniona certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- kilka gałązek mięty pieprzowej
Przygotowanie:
Do dzbanka przekładamy limonki ze słoiczka, dodajemy 2 łyżki syropu (albo więcej; w zależności od tego jak słodki ma być napój). Dopełniamy wodą, dodajemy miętę. Podajemy z lodem.
Koktajl ogórkowy
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 1 gruszka
- plasterek imbiru
- sok z 1 cytryny
- natka pietruszki
- woda Piwniczanka (której przyznano certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
Przygotowanie:
Ogórek, gruszkę i natkę pietruszki dokładnie myjemy. Gruszkę i ogórka obieramy ze skórki. Wszystkie składniki kroimy i umieszczamy w blenderze, następnie dodajemy Piwniczankę oraz sok z cytryny, po czym blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Więcej przepisów na zdrowe koktajle z Piwniczanką można znaleźć po adresem http://piwniczanka.pl/zdrowekoktajle/
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Anna Koza / Adventure Media