MERCOSUR1
TSW_XV_2025

MRiRW: służby weterynaryjne zorganizują szkolenie dot. postępowania z ptasią grypą

21 listopada 2016
MRiRW: służby weterynaryjne zorganizują szkolenie dot. postępowania z ptasią grypą
PAP / Tomasz Wojtasik

Inspekcja Weterynarii zorganizuje w najbliższym czasie szkolenia dla powiatowych lekarzy weterynarii w zakresie bioasekuracji i sposobów postępowania z ptasią grypą.

Trzy przypadki zjadliwego wirusa u dzikich ptaków wykryto na początku listopada w pobliżu Szczecina.

W resorcie rolnictwa odbyło się w czwartek pierwsze posiedzenie grupy zadaniowej ds. wysoce zjadliwej grypy ptaków. Spotkaniu przewodniczył minister Krzysztof Jurgiel.

Uczestnicy wysłuchali informacji dyrektora Państwowego Instytutu Weterynaryjnego (PIWet) w Puławach Krzysztofa Niemczuka na temat aktualnej sytuacji i oceny ryzyka w związku z pojawieniem się wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8.

Główny Lekarz Weterynarii przedstawił działania podjęte w związku z tym przez Inspekcję Weterynaryjną - poinformował w komunikacie resort rolnictwa.

W Polsce wykryto 3 przypadki wystąpienia wirusa. Miały one miejsce w okolicach Jeziora Dąbie (woj. zachodniopomorskie). Wirus wywołujący ptasią grypę wykryto u pięciu dzikich kaczek wodnych i jednej mewy, które znaleziono martwe. W wyniku wystąpienia ptasiej grypy wyznaczono w powiatach: nowogardzkim, szczecińskim i polickim obszar zapowietrzony i zagrożony.

Spotkanie w sprawie wykrytych przypadków ptasiej grypy odbyło się już 8 listopada pod przewodnictwem wiceminister Ewy Lech odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywnościowe w resorcie rolnictwa. Uznano, że najistotniejsze jest zabezpieczenie gospodarstw przed przeniesieniem wirusa.

Pojawienie się wirusa w gospodarstwie będzie skutkowało zakazem eksportu polskiego drobiu. Wirus stwierdzony u ptaków dzikich takich reperkusji nie powoduje. "

"Podejmujemy odpowiednie działania i uczulamy rolników, aby przestrzegali zasad bioasekuracji. Aby między innymi zabezpieczali paszę i utrzymywali drób w zamknięciu" – poinformowała wówczas wiceminister.

Wszyscy hodowcy drobiu, w szczególności posiadający gospodarstwa położone w pobliżu zbiorników wodnych, powinni zachowywać szczególną ostrożność. Zobowiązani są stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.

W opinii ekspertów, hodowcy drobiu powinni przede wszystkim zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich, nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany, stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne.

Ponadto hodowcy powinni zgłaszać wszystkie podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, urzędowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta).

Dyrektor Niemczuk zapewnił PAP w czwartek, że wirus nie jest groźny dla ludzi, dotychczas nigdzie na świecie nie potwierdzono, aby wirus H5N8 był niebezpieczny. Natomiast - jak mówił - bezwzględnie należy przestrzegać zasad bioasekuracji, by nie dopuścić do pojawienia się choroby w stadach drobiu.

Sytuacja jest o tyle groźna, gdyż w dwóch landach na północy Niemiec: Szlezwiku-Holsztynie oraz Meklemburgii-Pomorzu Przednim wykryto przypadki ptasiej grypy u padłych ptaków na fermach drobiu. Badania laboratoryjne wykazały obecność wysoce zaraźliwego wirusa H5N8. Wybito tam kilka tysięcy kur.

Ptasia grypa wystąpiła w Polsce dwa razy. W grudniu 2007 r. pojawiła się w 10 ogniskach w województwach: mazowieckim (w powiatach płockim i żuromińskim) oraz warmińsko-mazurskim (w powiatach lidzbarskim, elbląskim i ostródzkim). W wyniku wykrycia tej choroby służby weterynaryjne zlikwidowały 939 tys. ptaków oraz ponad 3 mln 950 tys. jaj.

Wcześniej ptasia grypa występowała w Polsce od jesieni 2005 r. do wiosny 2006 r. Wykryto ją w kilku ogniskach, m.in. w Toruniu, Bydgoszczy, Świnoujściu oraz w woj. lubuskim. Wirus wykryto jedynie u dzikich ptaków, nie było zachorowań drobiu domowego.

Polska jest jednym z czołowych producentów i eksporterów drobiu w Unii Europejskiej. W 2015 r. branża wyprodukowała 2,3 mln ton mięsa i podrobów drobiowych, a eksport wyniósł 840 tys. ton. W tym roku prawdopodobnie produkcja wzrośnie o dalsze 10 proc. 80 proc. drobiu trafia na rynki unijne.

(PAP)


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę