Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk przyjął dziś sekretarza rolnictwa USA Toma Vilsacka. Była to pierwsza od 16 lat wizyta szefa resortu rolnictwa Stanów Zjednoczonych w Polsce.
Ministrowie omówili najważniejsze sprawy w relacjach dwustronnych w rolnictwie. Wicepremier Kowalczyk zwrócił uwagę, że polska żywność cieszy się dużym uznaniem importerów i konsumentów amerykańskich. Wyraził także oczekiwanie podjęcia przez władze amerykańskie decyzji, która otworzy możliwość eksportu polskich jabłek na tamtejszy rynek.
– Wszelkie procedury konieczne do otwarcia rynku zostały zakończone w 2017 r. Jednak sprawa, mimo podnoszenia jej na wielu forach współpracy PL–USA oraz UE–USA, wciąż nie znajduje ostatecznego rozwiązania w postaci możliwości rozpoczęcia eksportu tych produktów z Polski – powiedział wicepremier Kowalczyk.
Spotkanie posłużyło również wymianie poglądów na temat wpływu wojny w Ukrainie na sytuację w rolnictwie na świecie.
– Rosyjska agresja zablokowała ukraińskie porty, przez które Ukraina eksportowała m.in. zboża i oleje roślinne. Inwazja Rosji na Ukrainę stanowi realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego oraz stabilności łańcuchów dostaw na świecie – zauważył wicepremier Kowalczyk.
Ministrowie dyskutowali o sposobach zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w tej sytuacji i uniknięcia niedoborów żywności w krajach zależnych od importu z Ukrainy. Wiele miejsca poświęcili możliwościom udrożnienia szlaków transportowych dla ukraińskich towarów rolnych oraz pomocy udzielanej Ukrainie przez Polskę i USA.
USA to jeden z najważniejszych polskich partnerów, jeżeli chodzi o wymianę handlową w sektorze rolno-spożywczym. Polski eksport rolno-spożywczy na rynek amerykański w 2021 r. osiągnął poziom 725,3 mln USD (w 2020 r. – 612,1 mln USD). W 2021 r. USA zajęły pozycję lidera, jeżeli chodzi o import polskiej wieprzowiny (w 2020 r. były na trzeciej pozycji, po Czechach i Słowacji).
MRiRW