Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

MRiRW: na polskim rynku nie ma jaj zakażonych Salmonellą

24 października 2016
MRiRW: na polskim rynku nie ma jaj zakażonych Salmonellą
PAP / Wojciech Pacewicz

W Polsce nie ma jaj zakażonych Salmonellą, o których informowali Holendrzy w systemie wczesnego ostrzegania RASFF - podał w piątek resort rolnictwa. Inspekcja Weterynaryjna ściśle współpracuje w tej sprawie z KE.

Jak dodał resort, cała kwestionowana partia jaj została sprzedana do Belgii, Holandii i Chorwacji.

Inspekcja Weterynaryjna podjęła ścisłą współpracę z Belgią, Holandią, Chorwacją w celu wycofania z obrotu partii jaj zakażonych Salmonellą.

W poniedziałek Komisja Europejska zorganizowała telekonferencję w sprawie ostatnich przypadków zatruć Salmonellą związanych z jajami pochodzącymi z Polski. Uczestniczyły w niej wszystkie zaangażowane kraje. Strona Polska (GIW) poinformowała o podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną działaniach. Informacje te zostały również umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania RASFF.

W ocenie Komisji Europejskiej, która nadzoruje RASFF, dostawa jaj z Polski (oznakowana 12 października) mogła trafić do krajów skandynawskich, Beneluksu, a nawet Wielkiej Brytanii. W czwartek wieczorem belgijskie media, powołując się na informacje federalnej agencji ds. bezpieczeństwa żywności podały, że do setek restauracji w Belgii trafiły polskie jajka zakażone salmonellą.

Inspekcja Weterynaryjna wydała decyzję administracyjną zakazującą wprowadzania do obrotu jaj kurzych z tej fermy. Zakaz nie dotyczy sprzedaży jaj przeznaczonych do produkcji w technologii gwarantującej zniszczenie drobnoustrojów (obróbka termiczna).

Służby weterynaryjne pobrały do badań mikrobiologicznych wymazy na obecności pałeczek Salmonelli z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych oraz próbki kału oraz jaj ze wszystkich ferm związanych z fermą w której wystąpiła Salmonella.

Obecnie Inspekcja przygotowuje listy dystrybucyjne dotyczące wysyłek jaj z tej fermy do Holandii, Belgii i Chorwacji.

O wykryciu śladów Salmonelli w pochodzących z Polski jajach i produktach je zawierających poinformowała holenderska agencja ds. kontroli, jakości żywności. Informacja ta została podana za pośrednictwem systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Zagrożenie uznano za poważne.

Według resortu rolnictwa, do Krajowego Punktu Kontaktowego RASFF w Głównym Inspektoracie Weterynarii powiadomienie wpłynęło 20 października. Z informacji zawartych w powiadomieniu jednoznacznie wynika, że producentem kwestionowanych jaj jest ferma drobiu z Wielkopolski.

Ministerstwo zaznacza, że powiadomienia w systemie RASFF dotyczące obecności bakterii Salmonella w jajach konsumpcyjnych i produktach z jaj pojawiają się dość często i dotyczą różnych państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2016 takie zgłoszenia dotyczyły m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Norwegii.

Główny Lekarz Weterynarii pozostaje w stałym kontakcie z Komisją Europejską oraz służbami weterynaryjnymi wszystkich zaangażowanych stron - poinformował resort rolnictwa.

(PAP)


POWIĄZANE

Cyfryzacja jest bronią obosieczną - z jednej strony usprawnia procesy biznesowe,...

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Jak podała służba prasowa Ministerstwa Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy, min...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę